Adam Plachetka si plní sen, promění večer karlínské Fórum na Broadway

18. říjen 2017

Po předchozích nahrávkách klasické hudby Live, Songs a Arias vydal basbarytonista Adam Plachetka CD Impossible Dream, které ve středu představí za doprovodu SOČR v pražském Fóru Karlín. Plachetka na nahrávce nazpíval své oblíbené muzikálové melodie. Do konce roku má v Česku ještě dva koncerty. Jeho Mozartovské gala zakončí 11. listopadu v libereckém Divadle F. X. Šaldy Mezinárodní hudební festival Lípa Musica a 26. listopadu jeho operní recitál s Lenkou Máčikovou uzavře zlínský festival Harmonia Moraviae.

Program nazvaný Impossible Dream jako stejnojmenné CD nabízí písně z muzikálů jako My Fair Lady, West Side Story, Les Misérables, Fantom opery či Kočky. Nechybí ani árie z méně známých muzikálů.

„Chovám velký respekt ke všem, kdo zvládají s plným nasazením zpívat denně stejnou muzikálovou roli, ale obávám se, že já bych k nim nepatřil. Klasika se u mě ukázala být správnou volbou. Každopádně jsem moc rád, že se mohu po letech k muzikálu alespoň touto nahrávkou a koncertně vrátit a splnit si svůj dávný sen," říká Plachetka.

Skladby muzikálových velikánů George Gershwina, Jeroma Kerna, Richarda Rodgerse, Burtona Lana, Leonarda Bernsteina, Fredericka Loeweho, Andrewa Lloyda Webbera a Clauda-Michela Schönberga získají ve většině případů novou instrumentaci, která dá patřičný prostor hudebnímu vyznění symfonického orchestru (kompletní program koncertu najdete zde).

„Je ještě spousta melodií, které bych si rád natočil, takže nebudu prohlašovat, že se k tomuhle žánru nebudu vracet. Kdyby deska měla úspěch a byla poptávka po pokračování, našel bych ještě hodně materiálu. Přiznávám, že bych si i rád někdy zazpíval muzikál na jevišti, nicméně zároveň vím, že muzikálový provoz je náročný, že se jedna věc dlouho zkouší a dlouho hraje, a tak si nedovedu představit, že by se něco takového povedlo reálně zorganizovat," dodává známý operní pěvec.

Adam Plachetka je sedm let stálým sólistou Vídeňské státní opery. Během jedné sezony v tomto prestižním operním domě vystoupil v hlavní roli hned ve třech Mozartových operách - Don Giovanni, Figarova svatba a Cosi fan tutte. Letošní koncertní sezonu Plachetka ukončí v prosinci šesti vystoupeními v Mozartově Figarově svatbě v newyorské Metropolitní opeře.

autor: Radiožurnál | zdroj: ČTK
Spustit audio