Akcie společnosti Apple se propadly. Svůj podíl prodal 43. nejbohatší člověk planety

43. nejbohatší člověk planety Carl Icahn prodal všechny své akcie ve společnosti Apple. Cenné papíry technologické společnosti po jeho prohlášení prohloubily své ztráty a odepisují si téměř 3 %.

80letý Carl Icahn je pojmem nejen mezi investory samotnými, ale i firmami. Nejdřív měl pověst bezohledného nájezdníka, tedy člověka, který násilně přebírá a vysává společnosti. Potom se z něj stal aktivistický a oslavovaný investor. Jeho praktiky jsou ale velmi tvrdé.

„Takoví investoři jsou velmi agresivní, co se týče vedení managementu, vyplácení dividend, zpětných odkupů akcií a investičních strategií firmy. Oni tam přijdou z čistého nebe a začnou rozhodovat, protože si to prostě koupí,“ přibližuje Tomáš Menčík, analytik ze společnosti Cyrrus.

Podnikatelské praktiky, které ve firmách a mezi zaměstnanci mnohdy budí hrůzu, vynesly Carlu Icahnovi 17 miliard dolarů a v současnosti je 43. nejbohatším člověkem planety.

Čtěte také


Carla Icahna oslovil i kandidát na křeslo prezidenta ve Spojených státech. Donald Trump by ho rád zaměstnal jako ministra financí. A Carl Icahn jeho nabídku neodmítl.

Téměř všude, kam se rozhodl investovat, tam se mu dařilo a vydělal miliardy dolarů. Jednou z takových investic byla třeba koupě ve společnosti Netflix. Za necelé tři roky na obchodu vydělal téměř 40 miliard korun. Podobné to bylo i s koupí části společnosti eBay a procentního podílu v technologické společnosti Apple. Investice mu vynesla skoro dvě miliardy dolarů.

Prodej jeho podílu ale poslal akcie společnosti Apple dolů. Bezprostředně po zveřejnění zprávy o prodeji se cenné papíry propadly o 3 %. Carl Icahn se rozhodl prodat akcie společnosti Apple kvůli strachu z toho, jakým problémům firma čelí na čínském trhu. Podle analytiků si navíc našel jinou společnost, která mu vynese další miliardy.

autoři: šše , bkl
Spustit audio