Alkohol považujeme za součást života. Loni vypil každý Čech průměrně 147 litrů piva

Pouze obyvatelé tří pobaltských zemí utratí za alkohol větší část své výplaty než Češi. Podle zjištění Eurostatu navíc útraty českých domácností za alkoholické nápoje rostou nejrychleji v Evropě – za jejich nákup dáváme 36 korun z každé utracené tisícikoruny.

Lidé v Praze potvrzují, že na alkoholu Češi rozhodně nešetří. Jakub Špika z výzkumné agentury Nielsen uvádí, že například tvrdého alkoholu se u nás ročně vypije za 11 miliard korun.

„Když to rozpočítáme na obyvatele, tak činí roční útrata více než tisíc korun na hlavu. Navíc lihoviny vykazují setrvale rostoucí trend několik posledních let,“ vysvětluje.


Z analýz agentury Ipsos vyplývá, že mladí lidé nejčastěji popíjejí ve společnosti přátel v restauracích a barech, naopak starší generace upřednostňuje pití doma, a to jak ve společnosti známých, tak i samostatně.

Jan Polák z agentury Ipsos pak doplňuje, že nejvíc se u nás podle jejich průzkumů vypije piva a vína. „Je tam samozřejmě velký rozdíl mezí pohlavím, u mužů je to pivo dokonce z 65 procent,“ říká.

Podle Českého statistického úřadu loni vypil každý obyvatel Česka v průměru 7 litrů lihovin, 19,5 litru vína a 147 litrů piva. Národní protidorogový koordinátor Jindřich Vobořil upozorňuje, že Češi považují alkohol za něco, co k životu patří. Utratí za něj 3,5 procenta ze svých příjmů.

„Málo se ví, že užívání i v malém množství je rizikovější, než že by to bylo zdravé,“ varuje s tím, že ročně zemřou na předávkování ethanolemtři až čtyři stovky lidí.

autor: kkr
Spustit audio