Anděl smrti unikl spravedlnosti, jeho lebka jí ale nyní poslouží

Lebka a kosti Josefa Mengeleho, který dělal v koncentračním táboře hrůzné experimenty na lidech, slouží studentům forenzní medicíny. Od začátku roku je používají k výuce na Univerzitě v Sao Paulu. Právě v tomto brazilském státě se totiž nacistický lékař zvaný Anděl smrti naposledy skrýval pod jménem Wolfgang Gerhard a v roce 1979 se tam utopil v moři.

Profesor Daniel Muňoz učí studenty správně ohledávat ostatky. Zpravidla přitom využívá dvě lebky. Jedna z nich je Josefa Mengeleho. „Tyto konkrétní kosterní pozůstatky jsou pro nás důležité proto, že na nich lze nalézt najednou několik výrazných rysů. Nenazval bych je snad ani nějak výjimečnými – spíš se při zkoumání ostatků forenzními lékaři moc často nevyskytují. Právě na těchto bodech dá dobře studentům předvést, jak by měli hledat takové důležité rysy, podle kterých se pak dá provést identifikace dané osoby," vysvětluje Muňoz.

Asi nikdo nemůže vědět o Mengeleho ostatcích víc, než právě profesor Muňoz. Vedl tým, který vypracovával expertní zprávu o exhumované kostře muže pohřbeného ve městě Embu das Artes nedaleko Sao Paula pod falešným jménem Gerhard. Na lebce se například našel doklad toho, že měl mezeru mezi předními zuby a na pánvi známky po zranění, k němuž přišel při nehodě – v Osvětimi narazil na motorce do traktoru.

Čtěte také

„V tomto případě pro nás mělo velký význam to, jakou jsme dostali dokumentaci. Přišla nám například vojenská složka Josefa Mengeleho, ve které byly velmi zevrubné informace, které šly až do puntíčkářských detailů – ať jde o zdravotní údaje nebo i jiné. A tyhle podrobnosti nám velmi pomáhají v tom, pokud máme určit, zda jsou to ostatky dané osoby, nebo ne," říká Muňoz.

Profesor soudního lékařství, tedy disciplíny, populární i díky mnoha kriminálním seriálům, je zapálený odborník. S oblibou říká, že skutečná práce forenzních lékařů je daleko zajímavější než moderní detektivky. Stále mě přesvědčuje, ostatky Josefa Mengeleho vůbec nepoužívají pro to, že to je onen nechvalně proslulý Anděl smrti.

autor: dkk
Spustit audio