Andrej Babiš ještě může vládní krizi ustát, říká komentátor Petr Holub

11. květen 2017

Miloš Zeman se ve středu v Liberci sešel se zástupci koaličních stran, aby společně našli řešení stávající vládní krize. Jenže na jednání žádné zásadní rozhodnutí nepadlo a premiér Bohuslav Sobotka ve čtvrtek prohlásil, že středeční schůzka měla jen odvést pozornost od problémů ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše.

„Postoj Miloše Zemana je do značné míry legitimní,” soudí komentátor serveru Echo24 Petr Holub. „Přinejmenším si dělá alibi před cestou do Číny.”

Na středeční schůzce se prezident se zástupci koalice shodl na tom, že řešením situace nebudou předčasné volby. Andrej Babiš pak Novinkám.cz řekl, že koalice je připravená jednat o vládě bez něj, ale i bez premiéra Sobotky.

„Jde o scénář, který se už jednou ukázal jako slepá ulička. Pokud by Bohuslav Sobotka podnikl další cestu na Hrad, musel by si o něm každý český občas myslet, že je blázen,” domnívá se komentátor.

Lidé volají po dodržování ústavy

Kvůli vleklé vládní krizi už přišli protestovat i lidé. Demonstrací se jich v Praze, ale i jiných městech zúčastnily tisíce.

Na sociálních sítích navíc kolují fotky, na kterých jsou vidět i někteří uchazeči o prezidentský úřad. Například Michal Horáček a Jiří Drahoš údajně přímo na demonstracích sbírali podpisy pro prezidentskou volbu.

Proč? Proto! Demonstrace na Václavském náměstí

„Akce proběhly do značné míry spontánně,” říká Petr Holub. „Lidé chtěli jednoznačně sdělit, aby se politici drželi ústavy.”

„Je možné, že se situace vyhrotí natolik, že premiér odvolá Andreje Babiše a na jeho místo nedosadí nikoho z hnutí ANO. Tím by dokázal, po čem volá - tedy provést kontrolu daňových povinností Agrofertu,” naznačuje komentátor.

I přesto podle něj Andrej Babiš může, za pomoci prezidenta, celou situaci ustát.

autoři: als , pkr
Spustit audio