Angela Merkelová dnes navštíví Českou republiku. Její popularita je v poslední době kolísavá

25. srpen 2016

Do Česka míří německá kancléřka Angela Merkelová. Návštěva šéfky německé vlády je pro řadu lidí emocionální událostí. Angela Merkelová má totiž kvůli svým politickým postojům mnoho odpůrců, a to jak doma, tak i u nás v Česku.

Její popularita je v poslední době kolísavá. Může za to hlavně migrační krize a politika otevřených dveří pro běžence, kterou si Merkelová popudila část Němců. Podle průzkumů ze začátku července ale její popularita i přes dřívější propady aktuálně roste a je nejvyšší od začátku migrační krize. Pomohlo tomu britské referendum o vystoupení z EU. Němci totiž spoléhají na to, že Merkelová zabrání dalšímu rozpadu unie.

Rozdíly i 26 let po sjednocení

A jaké je vlastně dnešní Německo? Od sjednocení východu – bývalé NDR s bohatším západem letos uplyne 26 let. Řada rozdílů přesto dál přetrvává. „Jsou oblasti, kde se ty rozdíly v nejbližší budoucnosti nesmažou. Mezi takové patří stav populace. V 90. letech odešlo z východu obrovské množství lidí a poklesl počet dětí. Tento propad se jen tak nepodaří vyrovnat,“ říká Reiner Klingholz z berlínského institutu pro vývoj obyvatelstva.

V současnosti se sice odliv Němců z východu na západ statisticky téměř zastavil, po sjednocení ale nové spolkové země takto přišly o více než milion obyvatel, a to hlavně mladých a vzdělaných. Své by o tom mohlo vyprávět například Meklenbursko-Přední Pomořansko. Potvrzuje to Solveig Streuerová z agentury ve Schwerinu, která se snaží nalákat lidi zpět na severovýchod Německa.

Rozdělená berlínská rodina na konci srpna 1961

„Tehdy odtud odešlo na 400 tisíc lidí a podobně na tom byly všechny nové spolkové země. Lidé před sebou neviděli žádnou perspektivu, žádné kariérní možnost, šanci jak uplatnit své vzdělání. Nyní to sice není už tak dramatické, ale stále odtud odchází víc lidí, než se tu narodí.“

Další viditelný rozdíl je ve výši platů. Za stejnou práci dostávají Němci na východě země stále o několik stovek eur méně než kolegové na západě. Statisticky se tyto rozdíly pomalu srovnávají. Němci z východu i západu se ale shodují, že ty největší rozdíly přetrvávají v myslích samotných Němců, rozdělených 40 let železnou oponou.

autoři: , fin , jpr
Spustit audio