Angela Merkelová vyrazila na Valium-kampaň

18. září 2009
Zblízka

V sousedním Německu se k závěrečnému rozuzlení blíží předvolební detektivka. Už příští neděli tam půjdou voliči vybírat nové složení Spolkového sněmu. Podle předvolebních průzkumů půjde o skutečné drama. Poklidný průběh volební kampaně s absencí dramatičnosti tomu ovšem zatím jaksi neodpovídá. Vydali jsme se zjistit, jak to chodí na mítincích kancléřky Angely Merkelové.

Kancléřka Angela Merkelová vystupuje na pódium na náměstí v centru Schwerinu, tedy metropole spolkové země, odkud sama pochází a kde má i svůj volební okrsek. Místní lidé se s paní Merkelovou poměrně značně identifikují, byť, a na tom se shodují její obdivovatelé i odpůrci, Meklenbursko - Přední Pomořansko zatím z přítomnosti Angely Merkelové v kancléřské úřadě příliš neprofitovalo.

"Hrozně bych se zaradoval, kdybych si povšimnul toho, že paní Merkelová z Meklenburska - Předního Pomořanska skutečně pochází. Kromě stresu kolem summitu G8 jsme se ničeho přínosného zatím moc nedočkali. Doufal jsem, že kancléřka přinese do spolkové vlády alespoň pochopení pro problémy bývalé NDR," kritizuje předseda místní organizace postkomunistické Die LINKE ve Schwerinu Peter Brill.

Šéf lokální stranické buňky CDU Gerd-Ulrich Tanneberger mu podle očekávání oponuje: "Po pravdě by se s paní Merkelovou měl identifikovat každý a být rád, že naše země obsazuje post kancléře. Ona přece nemůže přednostně řešit problémy Meklenburska. Jsme si ale jistí, že na nás nezapomíná."

Mítink Angely Merkelové nemá zdaleka idylický průběh. Různými výkřiky a pískotem ho ruší chovatelé mléčného dobytka. Ti upozorňují na svoji katastrofální situaci - na aktuální výkupní ceny, kdy za litr mléka dostávají 19 centů. Mají pocit, že za tento stav je kancléřka minimálně spoluodpovědná.

"Kancléřka se jasně nevyjádřila k našim požadavkům, které by přitom stát nestály skoro žádné peníze. Vadí nám taky, že zpočátku ignorovala protestní akci pod okny kancléřství, kdy několik farmářek dokonce drželo hladovku," řekl mi jeden z rolníků oblečený coby funebrák a nesoucí spolu s dalšími kolegy rakev s alegorickými ostatky německé produkce mléka.

I tady ve Schwerinu se CDU snažila zbořit obrázek šířený médii i politickými konkurenty, že kampaň Angely Merkelové je zatím stejně bezobsažná jako nudná a uspávací. Jeden kolega ji trefně pojmenoval "Valium-kampaň". Co si o tom myslí fanoušci nejvlivnější ženy Německa?

"Myslím si, že kancléřka má blízko k lidem. Vyhledává kontakt s důchodci, stejně jako s mládeží a dětmi. Čtyři roky s paní Merkelovou se podle mě osvědčily a chci repete," říká teprve šestnáctiletá členka mladých křesťanských demokratů Tatjana Ilina.

"No jestli narážíte na televizní duel, tak ten byl skutečně poklidný. Ale čemu to pomůže, kdyby na sebe dva politici štěkali? My jsme si přáli klidný průběh a třeba z toho klidu vzejde pokračování velké koalice. Já bych nebyla proti. Dosud to fungovalo a paní Merkelová coby žena taky obdivuhodně zvládá boj s hospodářskou krizí," myslí si důchodkyně, která pro křesťanské demokraty už dokonce korespondenčně odevzdala svůj hlas.

Kdo by býval před deseti lety řekl, že zrovna CDU bude na svých mítincích hrát Rolling Stones a jejich písničku Angie coby svou novodobou hymnu? Kdo by býval ještě loni řekl, že to bude CDU, kdo bude prosazovat zestátnění bank? A tak bych vůbec nevylučoval, že opilí pankáči, kteří na závěr mítinku zapálili transparent CDU, budou příště volit třeba právě křesťanské demokraty.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio