Anna Geislerová, Ondřej Vetchý, předvánoční Praha a hudba Michala Hrůzy. To jsou hlavní pilíře filmu Pohádky pro Emu

Jeden telefonát a osudy lidí se od základů mění. To je hlavní zápletka loňského filmu Pohádky pro Emu. V romantickém příběhu z předvánoční Prahy sehráli hlavní role Aňa Geislerová, Ondřej Vetchý a Ema Švábenská. Výroční ceny České filmové a televizní akademie Český lev bude znát své vítěze v sobotu 4. března večer.

„Kdesi daleko, až za mořem, je to už hodně dávno, žil jeden pán, který si o sobě myslel, že všemu rozumí a všechno má pod kontrolou,“ začíná skoro pohádkové vyprávění Ondřej Vetchý.

Mluví o sobě, úředníku Petru Milerovi, který je svobodný, bezdětný a který děti vlastně nikdy ani nechtěl. Žije jen pro svoji práci imigračního úředníka v Londýně. Stačí ale jeden telefonát z Prahy. Žena, která je ve vážném stavu po autonehodě, označí Petra za otce a opatrovníka osmileté Emy.


Scénář k filmu napsal Rudolf Havlík, který Pohádky pro Emu i režíroval. Za kamerou stál Václav Tlapák.

Začíná příběh plný emocí. „Velký díl emocí a smutku ležel na Ondrovi a na Emičce, moje postava také, je to smutný příběh, ale vlastně z pohledu mých žánrů jako Polednice a Anthropoid, což jsou těžká dramata, bylo tohle lehké a dopadlo to dobře,“ srovnává představitelka jedné z hlavních rolí Anna Geislerová. Jako holteliérka Marie se rozhodne Petrovi pomoct.

Aby se zbavili dotěrné sociální pracovnice, vymyslí plán s falešnou svatbou. Jen tak Ema zůstane v Petrově péči. K filmu vznikla i písnička Pro Emu. Text i hudbu napsal Michal Hrůza a sám ji taky nazpíval.

Čtěte také

autor: Regina Květoňová
Spustit audio