Atleti jsou povinni dodržovat ustanovení své národní atletické federace, říká Jaroslav Nekola k dopingové aféře ruských sportovců

17. červen 2016

Historické rozhodnutí dnes čeká Mezinárodní atletickou federaci. Může totiž ukončit sny ruských závodníků o olympijské medaili z brazilského Ria. Uznávaný sportovní právník Jan Šťovíček ale upozorňoval, že vyloučit zemi z olympiády není jen tak.

„Myslím, že po těch posledních aférách to je pro ruské sportovce hodně nakloněné, protože na rozdíl od pana Šťovíčka tvrdím, že atleti jsou povinni dodržovat ustanovení své národní atletické federace. Ta byla potrestána,“ říká Jaroslav Nekola, bývalý šéf Antidopingového výboru ČR.

„Rusko připouští a nezastírá, že ten dopingový problém v Rusku skutečně existuje, ovšem od ministra sportu, mluvčího prezidenta Vladimira Putina a dalších unisono zní, že v žádném případě nejde o státem organizovaný a řízený doping,“ uvádí moskevský zpravodaj Martin Dorazín.


Zpřísnily a zhustily se dopingové kontroly, zejména mimo soutěž. To znamená, že jsou sportovci více podrobováni dopingovým kontrolám v tréninku, protože tam je ten zdroj dlouhodobého dopování například anabolickými steroidy a dalšími látkami, které se nově objevují. JAROSLAV NEKOLA

Kvůli dopingu v atletice se mluví hlavně o Rusku, ale pozitivní testy mají i sportovci z dalších zemí. Není tak Rusko bito na tom, že je víc vidět, protože je sportovní velmocí? „Rusko bylo vždycky pod jakousi clonou, protože informace, které se soutředily na dění v Rusku, neprosákly ven tolik jako teď, když se o ně začíná zajímat prakticky celý svět. Nemyslím si, že by Rusko bylo v současné době více pod drobnohledem,“ popisuje Jaroslav Nekola.

Doplňuje, že je zjevné napojení na státní orgány, které mohly sehrát určitou úlohu, protože antidopingové laboratoře nejsou soukromé, ale jsou pod garancí státu.

autor: jch
Spustit audio