Babí léto klepe na dveře. Co takhle zavítat na Oktoberfest?

25. září 2015
Počasí – speciál

Kdo má ve skříni dirndl, může ho o víkendu vytáhnout. Pokud se ptáte, co je dirndl, napovíme, že je to kroj a že ho v těchto dnech oblékají ženy v Bavorsku. A taky vám napovíme, co si obléknout při cestě na víkend.

V Čechách bude hezky, na Moravě to bude o trochu horší. Tak se dá stručně shrnout předpověď počasí na tento víkend. Dnes bude na východě zataženo a večer bude pršet. V Čechách by mělo být polojasno. A podobné to bude i zítra.

Teploty se budou pohybovat mezi 14 až 18 stupni Celsia, rána ale budou chladná, místy budou jen 3 stupně Celsia. V pondělí už se ojediněle objeví přízemní mrazíky. V neděli bude svítit na celém území sluníčko.

A jaký je výhled na začátek příštího týdne? Má svítit sluníčko. Polojasno bude celý týden a teploty se budou pohybovat mezi 15 a 20 stupni. A hezké počasí by mělo vydržet po celý příští týden, takže to vypadá na babí léto. Takže u nás bude dokonce lepší počasí než u moře.

Pivo z mázů, klobásy a preclíky

Lidi v krojích dnes uvidíte buď ve skanzenu, nebo při lidové oslavě na vesnici. Narazit na ně ale můžete i ve městě, které má přes milion obyvatel. Když je hezké počasí, nosí obyvatelky a obyvatelé bavorského Mnichova kroje i v těchto dnech. Důvodem je Oktoberfest, pivní slavnosti na Terezině louce, pro Mnichov je to velká událost.

Čtěte také

V takzvaných stanech, což jsou spíš takové velké haly, které tady vždycky montují už od srpna, hraje hudba, někde dechovka. Hrát tam jezdí i čeští hudebníci, jinde zas můžete slyšet německé šlágry nebo i světovou hudbu. A k tomu se pije pivo z mázů, takže z litrových sklenic a lidé jedí klobásy, ovar, tlačenku a preclíky. A spousta lidí má na sobě kroj, ať to jsou místní nebo třeba turisté z USA nebo Austrálie.

Ženy nosí takzvaný dirndl, ten mají všechny servírky ve stanech, které mimo jiné musejí mít silné ruce, aby unesly několik mázů najednou. Muži pak nosí lederhose, tedy kožené kalhoty.

Oktoberfest

Pokud není hodně velká zima, tak v dirndlu chodí Mnichovanky i běžně po městě a do práce, takže můžete potkat prodavačky nebo třeba i ženy v kancelářích, které na sobě mají tento kroj a nosí ho, pokud jim to dress code firmy povoluje, jako běžné oblečení.

A co se týče počasí na Oktoberfestu, tak dnes po ránu svítí sluníčko, někde je ještě mlha, ale pak bude slunečno. A hezky bude v sobotu i v neděli. Teploty okolo 17 stupňů Celsia. Po ránu opět mlha ale pak jasná obloha.

Rosničky bavorských rádií v těchto dnech často počasí uvádějí tím, jestli bude počasí vhodné na to vyrazit na Louku, tedy na Oktoberfest, kde se kromě stanů s pivem můžou bavit i děti, jsou tam kolotoče, horské dráhy a další atrakce podobně jako třeba na Matějské pouti v Praze.

Oktoberfest
autor: mkk
Spustit audio