Babiš: Naši vládu jsme nazvali „Vládou pro lepší Česko“. Patříme na špičku Evropy

13. prosinec 2017

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenuje menšinovou vládu premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten v rozhovoru pro Radiožurnál řekl, že vláda nebude čekat na důvěru a toleranci a začne pracovat ihned. „Uvádění ministrů do úřadů bude trvat až do desíti večer,“ vysvětlil Babiš.

Vy jste, pane Babiši, zmínil, že o důvěru pro svůj kabinet budete žádat zřejmě 9. ledna. Po jmenování máte tedy přesně čtyři týdny na to přesvědčit zbylé sněmovní strany, aby vaší vládě daly svůj hlas. Jak moc věříte, že se to podaří? Bude mít Česko v půlce ledna menšinovou vládu s důvěrou?
Musím tomu věřit, jinak bych to nedělal. Samozřejmě to bude obtížné. Pozici ostatních stran nerozumím, protože šly do voleb s programem a nechápu, jak ho chtějí prosazovat z opozice. Pravděpodobně si o tom chtějí povídat, ale my potřebujeme vládu, která bude pracovat a která prosadí program.

A komunikujete s nimi dostatečně, když říkáte, že si chtějí povídat?
Ale samozřejmě, že komunikuju. Myslím, že máme dobrý tah na branku. Už 24. října jsem oznámil, že logicky ve volbách občané rozhodli, že nejlepší koalice je sto trojka s ODS, a od té doby ODS xkrát řekla, že to vylučuje. My jsme i jednali o uspořádání sněmovny, tam jsme to ťukli – absolutně odmítnutí. Plus ostatní strany teď mění pozici a říkají: „Za nějakých podmínek…“ Nemyslím si, že by nám měly říkat, koho nominovat do vlády. Taky jim nemluvíme do toho, kdo má být předseda té či oné strany.

Říkáte, že věříte, že to půjde. Většina sněmovních stran, jak víme, zatím podporu odmítá. Není ale vyloučené, že někteří poslanci by při samotném hlasování mohli opustit sál a tím snížit potřebné kvorum pro vyslovení důvěry vaší vládě. Bude součástí vašeho vyjednávání i tato možnost, tedy aby některé strany vznik kabinetu umožnily alespoň odchodem ze sálu?
Nemůžeme vyjednávat s jednotlivými poslanci. Samozřejmě všichni jsou nezávislí. Možná někteří budou rozumní a podpoří nás, protože se jim bude líbit náš program a naši ministři. Ale určitě budeme vyjednávat s vedením jednotlivých stran a hnutí. To je ta základní koncepce vyjednávání.

Kdybyste měl v heslech říct základní body, kterými na sněmovní strany budete apelovat, které to budou?
Základní body… Naši vládu jsme nazvali „Vládou pro lepší Česko“, protože si myslím, že patříme na špičku Evropy a bohužel jsme to všichni čekali po revoluci, že se vrátíme tam, kde jsme byli za první republiky…

autoři: jch , pj
Spustit audio