Babiš vyjednává zatím bez úspěchu. Češi volí vládu silného muže, zní z Německa

23. říjen 2017

Vítěz voleb Andrej Babiš z hnutí ANO v pondělí pojede na zámek v Lánech, kde ho přijme prezident Miloš Zeman. Ten už oznámil, že Babiše jmenuje premiérem. Babiš bude zároveň pokračovat ve volebních vyjednáváních s ostatními parlamentními stranami.

Andrej Babiš se v pondělí sejde se zástupci hnutí SPD Tomia Okamury. Tato strana ve volbách získala 22 mandátů. Babiš už ale dřív řekl, že s SPD spolupracovat nechce. Babiš by se měl sejít i s lidovci, kteří ve sněmovně budou mít deset křesel.

V neděli ráno za Andrejem Babišem do Průhonic přijel Vojtěch Filip z KSČM. Filip po jednání řekl, že o sestavování koalice jednat odmítl. Bylo to podle něj jen úvodní setkání, předseda Babiš jen informoval, s kým dalším bude jednat. Podle Filipa se bavili hlavně o uspořádání sněmovny.

Předvolební debata 20.10.2017

V neděli odpoledne už ve sněmovně jednal s Babišem předseda Starostů Petr Gazdík, který po schůzce vyloučil spolupráci s hnutím ANO na vládní úrovni. Podle Gazdíka Babiš Starosty přemlouval, ale marně.


Programově je pár věcí, na kterých se shodneme a možná je ve sněmovně i společně prosadíme, ale naše ideologie jde proti sobě. Zatímco hnutí ANO chce vše centralizovat, my prosazujeme rozhodování co nejblíže občanovi.PETR GAZDÍK, STAROSTOVÉ

„Programově je pár věcí, na kterých se shodneme a možná je ve sněmovně i společně prosadíme, ale naše ideologie jde proti sobě. Zatímco hnutí ANO chce vše centralizovat, my prosazujeme rozhodování co nejblíže občanovi,” vysvěltuje.

O vedení sněmovny se zatím jedná

Po večerní schůzce Babiše se zástupci ČSSD vyplynulo, že hnutí ANO nominuje do funkce předsedy nové Sněmovny dosavadního místopředsedu dolní komory Radka Vondráčka. Po jednání o tom informoval místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Podle Milana Chovance chce ČSSD o změnách ve sněmovně dál jednat.

Čtěte také

Hnutí ANO chce zachovat současný počet čtyř místopředsedů sněmovny, nejvýš jich připouští pět. Podobně mluvili po schůzce i sociální demokraté, kteří jsou připraveni jít do opozice.

Babišovo podnikání je ve střetu s polskými zájmy, zní z Polska

Českých voleb si všímají i naši severní sousedé, nejvíce se při tom soustředí úrávě na osobu Andreje Babiše. Samotní polští nejvyšší ústavní činitelé na výsledky voleb zatím nereagovali, ale polská veřejnoprávní televize a rozhlas mu věnovaly diskusní pořady. V televizi tak například zaznělo, že se zájmy Andreje Babiše s polskými národními zájmy rozcházejí.

Ředitel polského Centra pro východní studia Adam Eberhardt stanici TVP řekl, že hnutí ANO je k Polsku silně kritické a Andrej Babiš se dříve ve svém podnikání do střetu s polskými zájmy například v obchodu s potravinami nebo petrochemickými produkty.

O hnutí ANO píše polská tisková agentura jako o uskupení protestujícímu proti tradičním stranám. Opoziční list Gazeta Wyborcza tvrdí, že v České republice zvítězili populisté.

Andrej Babiš na sněmu ANO

Češi si přejí vládu silného muže, soudí Němci

A podobně české volby hodnotí i Němci. Češi se ve volbách podle německých médií rozhodli pro vládu silného muže, vítězství Andreje Babiše z hnutí ANO v parlamentních volbách přitom podle německých deníků může znamenat pro Evropskou unii komplikace. Pokud se Babišovi podaří složit vládu, může Brusel stejně jako Berlín prý očekávat silnou opozici.

Podle deníku Neue Osnabrücker Zeitung dostává liberální Evropa kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona silný podzimní protivítr z východní Evropy. Voliči údajně slyší na jasná, jednoduchá až populistická hesla.

Úspěch hnutí ANO si deník Nordwest Zeitung vysvětluje tím, že se Andrej Babiš kriticky vymezil vůči Evropské unii, že zastával tvrdý postoj k uprchlíkům a že vedl boj proti zkornatělým politickým strukturám. Češi jsou prý nespokojení s tradičními stranami, stejně jako s korupcí, podle německých médií si nyní přejí vládu silného muže.

autoři: Pavel Polák , tch , vid
Spustit audio