Bez závratí a s jistým krokem! Jen tak si užijete ferratu v horách nad Oberstdorfem

22. červenec 2015
Radiožurnál na cestě

Ke krásným místům v německých Alpách vedou ocelová lana, žebříky a různé stupínky, jsou to zajištěné cesty, pro které se vžil italský název ferrata. Je na ně potřeba mít ferratový set s karabinami a pevnou obuv nad kotníky. Tohle všechno si s sebou vzal reportér Pavel Polák, který z německého Oberstdorfu vyjel na horu Nebelhorn.

Cesta vede po ostrém hřebenu, chvílemi se jde bez jištění, člověk si musí dávat pozor. Pak přijde lezení. Teď šplhám po žebříku vzhůru, občas je potřeba přecvaknout karabinu. Na ceduli na skále je napsáno, že si člověk musí být absolutně jistý krokem a nesmí mít závratě. Jinak to příjemná túra nebude.

Hřeben na Oberstdorfem je pěkně zubatý, jeden vrcholek za druhým, a tak se leze nahoru a dolů. Několik vrcholků mám za sebou, na tom třetím nebo čtvrtém někdo odpočívá. Je to Richard, který pochází z Anglie, ale v Německu dlouho žil a hory miluje.

Tuhle ferratu šel už před 30 lety a teď si ji dává znova. „Počasí je nádherné, ale v horách člověk nikdy neví,“ říká Richard.

Poslechněte si celou reportáž z hory Nebelhorn v německých Alpách

autor: Pavel Polák
Spustit audio