Běželi na tramvaj, nebo za propuštění politických vězňů? Policie měla v září 1989 jasno

8. září 2014

Jednou z nejpopulárnějších akcí proti režimu byl běh za propuštění politických vězňů spojený s herečkou Bárou Štěpánovou. Odvahu běžet našlo dohromady víc než tisíc lidí. 8. září 1989 se běželo za disidenta Stanislava Devátého. Proti účastníkům však zasáhla policie.

Policisté zadrželi několik lidí a později je i zbili. Možná proto, že v tento den před 25 lety byl běh věnovaný disidentovi Stanislavu Devátému.

Běh třídou Politických vězňů organizovala Společnost za veselejší současnost. V jejím čele stála také herečka Bára Štěpánová. Běhalo se od Petschkova paláce, z místa, kde byla deska s citátem Julia Fučíka „Lidé, bděte“, až k poště v Jindřišské ulici.

„Chtěli jsme být alternativou ke všem těm iniciativám, protože ony jen vydávaly nějaká prohlášení, pod která se někdo podepsal. Řekli jsme si, že bychom mohli udělat něco, čeho se lidé můžou aktivně zúčastnit,“ vzpomíná Bára Štěpánová.

„Běh byl šalamounský. Dávali jsme lidem možnost bránit se. Kdyby je náhodou policisté zastavili, mohli říct, že běží na tramvaj,“ připomíná.

Demonstrovalo se i s melouny na hlavách

8. září 1989 byl běh násilně přerušen policisty. Několik lidí skončilo na policejním oddělení a někteří byli zbiti. Policie zasahovala proti běhu v srpnu, o několik dní dříve. V centru Prahy se sešli recesisté s půlky melounů na hlavách a s okurkami v ruce. Představovali tak policisty. Ti skuteční dorazili o chvíli později.

Na happeningy do ulice Politických vězňů chodívaly desítky lidí. Bára Štěpánová vzpomíná hlavně na pocit sounáležitosti, který byl v té době důležitý. „Ve vrcholném období se tam scházelo 50 nebo 60 lidí. Někdo přinesl buchty, takže to vypadalo jako setkání. Proběhl třeba Stanislav Devátý, když ho pustili z vězení, Hanka Marvanová,“ nastiňuje.

Logo

Aktivita Báry Štěpánové nezůstala bez povšimnutí. Herečka, která mimo jiné podepsala Chartu 77, byla souzená za útok na veřejného činitele.

Nápad na běh za propuštění politických vězňů se zrodil v kavárně Slavia. Lidé se o něm dozvídali ze zahraničního vysílání a z letáků. Za politické vězně celkem běželo přes tisíc lidí.

autor: luh
Spustit audio