Beznaděj a pláč. Mlékárna v Sedlčanech se zavírá, o práci přijde řada lidí

23. únor 2018

Zaměstnanci sedlčanské mlékárny se jen těžko smiřují s tím, že se výroba známého hermelínu přesune do Hesova u Havlíčkova Brodu. Před měsícem to oznámil francouzský majitel. Někteří pracovníci přitom v mlékárně prožili skoro celý život. Jedním z nich je i pan Sláva Sosnovec. Poprvé prošel tovární branou v 15 letech a hermelíny vyráběl téměř 50 let.

„Je to děs a hrůza, těžko o tom mluvit,“ říká zlomeným hlasem. „Poté, co jsem tu prožil 48 let… je to katastrofa,“ nenachází slova.

Když Sláva Sosnovec před 48 lety do zdejší mlékárny nastoupil, zpracovávalo se tu kolem 30 tisíc litrů mléka, dnes je to už kolem 140 tisíc denně.

A jak připomíná, jde o specifickou práci. Zřejmě i proto budou dosavadní zaměstnanci sedlčanského závodu, mezi kterými je také hodně žen, jen obtížně hledat další uplatnění. „Nedovedu si to představit,“ opakuje Sláva Sosnovec.

Sloučení je nevyhnutelné, říká majitel

Nikdo ze zavření mlékárny podle něj samozřejmě není nadšený, a tak není divu, že během posledních setkání mnozí ze zaměstnanců mlékárny dokonce plakali.

Sloučení sedlčanské mlékárny s tou v Hesově je ale podle majitele nevyhnutelné kvůli zvýšení efektivity výroby. Zaměstnancům slibuje nadstandardní pomoc a taky nabízí práci na Vysočině.

autoři: als , haj
Spustit audio