Bohumínští školáci se učí pod širým nebem

21. září 2009
Zblízka

V Bohumíně rostou jako houby po dešti školní dvorky. Radnice ze svého rozpočtu postupně upravuje nevzhledná prostranství u škol na hřiště, kde se mohou děti učit, ale také si hrát. Na dvorcích tak vznikají obří šachovnice, koutky pro přírodopisnou výuku nebo romantické pergoly. Jak se tedy učí pod širým nebem?

Vzpomínáte si ještě na často vydýchané třídy ve školách, kde se pot spolužáků mísil s odérem svačin? Tak tady v Bohumíně to mají děti jednodušší. Mohou se učit pod širým nebem. Před školou, kde takový moderní dvorek už funguje, se potkávám s mluvčí radnice Lucií Balcarovou a jdeme na krátkou inspekci.

"Slyšíte sami, že jsme na frekventované ulici, odkud děti dříve chodily do školy. Tím, že teď mají nový školní dvůr, tak jím nově chodí i do školy," přibližuje výhody školního dvorku mluvčí bohumínské radnice.

Na dvorku vidím altánek, lavičky, basketbalový koš, a dokonce skákacího panáka na chodníku. Tady se snad musí i složité matematické úlohy nebo diktáty řešit lehce, pomyslím si.

Mé domněnky mi s úsměvem potvrzuje i ředitelka školy Barbora Bolcarovičová: "Určitě jsou děti aktivnější, hodina je pestřejší a i pro kantory, kteří jsou jinak zavření ve třídách, je plus, když mohou vyjít ven. Nebe modré, sluníčko svítí - prostě pohoda, krása. Děti mají možnost více komunikovat a v podstatě jakýkoli předmět tu lze realizovat."

Žádné uzavřené prostory, nad sebou širé nebe, o přestávkách se nemusí chodit po chodbě. Bohumínští školáci si takové vyučování nemohou vynachválit.

"O velké přestávce tu třeba svačíme nebo hrajeme na schovku. V pergole jsou lavičky, kde si můžeme s holkama sednout a popovídat si. Je to lepší než být uvnitř, když je venku hezky, tak se nemusíte potit ve škole," hodnotí školáci nový školní dvorek.

Tato škola není jediná, kde se mohou děti učit pod širým nebem. Zanedlouho k ní přibude další. Stojí opodál, a tak tam můžeme s mluvčí radnice Lucií Balcarovou bez problémů dojít. Tady zrovna dělníci finišují s dostavbou moderního dvorku.

"Vidíte, že prostor je obrovský. Vzadu budou mít děti šachovnici, tady vidíme přístřešek pro kola. Pod pergolu se ještě doplní lavičky a stoly. Škola plánuje, že se zde budou dělat divadla, besídky, soutěže... Protože prostor je opravdu veliký a umožňuje cokoliv dle fantazie a kreativity dětí. Myslím si, že to bude moc hezké," shrnuje mluvčí radnice.

V příštím roce chce radnice ze svého rozpočtu zaplatit rekonstrukci nevzhledných prostranství na moderní dvorky u dalších dvou škol.

0:00
/
0:00
autor: ada
Spustit audio