Boj proti obezitě pokračuje. Ovoce a zelenina zdarma míří i za staršími dětmi

Čerstvou zeleninu a ovoce zdarma by v základních školách měly dostávat všechny děti, nejenom ty z prvního stupně. Nově by získaly i některé mléčné výrobky. Uvažuje se také o tom, že by se projekty Ovoce do škol a Mléko do škol spojily v jeden.

Zdarma by ve školách mohly být neochucené mléčné výrobky, ty ostatní, například s příchutí ovoce, by rodiče dál platili. Projekt Mléko do škol současně už nemají využívat mateřské školy. Změny by mohly začít platit od příštího školního roku.

Čtěte také

Čerstvou zeleninu a ovoce by naopak měli dostávat všichni žáci základních škol, a nejen ti z prvního stupně, jak je tomu dosud. Cílem obou projektů je vytvořit u dětí lepší stravovací návyky a bojovat proti obezitě. „Je vidět, že potřebují být zapojeni i žáci druhého stupně,“ připomíná mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Vladimíra Nováková.


Nákup ovoce a zeleniny, které dostávají děti zdarma, se platí z evropských peněz, z menší části pak z českého státního rozpočtu.

Děti dostávají ovoce a zeleninu od českých farmářů, pěstitelé mají totiž možnost dodávat svou produkci už přímo do škol, dříve to bylo možné jen přes distributory.

Jogurty s vyšším obsahem cukru

Projekt Ovoce do škol ale sklízí také kritiku. Někteří experti projekt označili za pouhý prostředek k likvidaci přebytku na trhu, zpochybňují také proklamované přínosy projektu.

Kritice čelí i program Mléko do škol. Podporované produkty jako ochucená a jogurtová mléka, jogurty nebo smetanové krémy mají například podle iniciativy Skutečně zdravá svačina vyšší obsah cukru, než doporučuje státní zdravotní ústav. Smetanové krémy pak mají i větší obsah tuku.

Jogurt, fíky, ostružiny, rybíz

O změnách dvou evropských projektů diskutoval v úterý ministr zemědělství se zástupci státního zemědělského intervenčního fondu.

autoři: vhá , mkk , prh
Spustit audio