Bouře komplikuje pátrání po argentinské ponorce. Do záchranné operace se zapojilo několik týmů ze zahraničí

20. listopad 2017

Argentinská armáda od minulého týdne pátrá po ztracené ponorce. Do záchranné akce se zapojilo několik týmů ze zahraničí. Pátrání komplikuje bouře a několikametrové vlny.

„S počasím je to těžké. Právě teď mají vlny šest až osm metrů. Bohužel se zdá, že takové to bude ještě další dva dny. Když je hladina rozbouřená, je extrémně těžké najít tak špatně viditelné věci, jako je ponorka,“ říká argentinský admirál Gabriel Gonzalez.

Argentina do záchranné operace vyslala třináct lodí a tři letadla. Argentinské námořnictvo v minulých dnech zachytilo několik satelitních volání. Námořnictvo data stále analyzuje. Podle mluvčího Enrique Balbiho je už teď jasné, že volání nepocházelo jen ze ztracené ponorky San Juan.

„Některé signály jsou skutečně námořní čísla, ty ostatní neznáme. Ještě ta data analyzujeme. V současné době nám ale neposkytují dost informací, abychom mohli ponorku lokalizovat,“ řekl mluvčí argentinského námořnictva Enrique Balbi s tím, že posádka má dost jídla i kyslíku zhruba na dva týdny.

Po ponorce teď i přes špatné podmínky pátrají i zahraniční týmy, pomáhají například američtí a britští specialisté. Několik britských lodí vybavených sonary se vydá po stejné trase jako argentinská ponorka. Pomoc nabídla i Francie, Chile nebo třeba Brazílie.

autor: bal
Spustit audio