Britové rozhodují v parlamentních volbách. Labouristé se dotáhli na konzervativce

Jen pár dní po teroristickém útoku v Londýně rozhodují Britové o novém složení Dolní sněmovny. Předčasné volby vyhlásila premiérka Theresa Mayová. Šéfka konzervativců tak chce získat větší podporu pro vyjednávání o brexitu.

Většina britských serverů se shoduje na tom, že strana premiérky Theresy Mayové má náskok. Podle britského Independentu to je až deset procentních bodů. Agentrura Reuters ale poukazuje na to, že konzervativci v posledních týdnech ztratili a jejich náskok se mohl ztenčit až na jeden procentní bod.


Hlasovat se začalo ve čtvrtek v 8 hodin českého času. Volební místnosti se pak zavřou v 11 hodin večer a pak se začnou objevovat první výsledky. K letošním volbám se zapsalo necelých 47 miliónů lidí. Výsledky sledujte ve vysílání Radiožurnálu i na iRozhlas.cz.

Příčin pro tento pokles může být hned několik. Britský Guardian například připomíná, že Mayová v posledních týdnech představila nepříliš populární reformu sociální péče o seniory. Navíc šéf opozičních labouristů se do Maoyvé trefuje i kvůli tomu, že coby ministryně vnitra seškrtala počty policistů.

Belgická veřejnoprávní televize RTBF ve svém titulku píše, že se Evropská unie obává výsledků britských voleb. Těsné výsledky by podle RTBF mohly znamenat, že se ani jedné straně nepodaří získat většinu a tedy bude mít menší podporu při vyjednávání o brexitu. Francouzský list Le Figaro zase píše, že Mayová dnes bude hrát o svou budoucnost v politice.

autoři: jch , bal
Spustit audio