Budoucí rabín vyškrábal své jméno na zeď v Osvětimi. Získal rok vězení s dvouletou podmínkou

5. prosinec 2017

Jistý Raphael A. ze Spojených států dostal na školním výletě do Polska nápad – rozhodl se vyškrábat svoje jméno na zeď. Tohle nutkání značkovat místa svého pobytu vídáme na každém kroku, ovšem mladý Američan si vybral špatnou zeď a skončil před soudem.

Raphael A. vyškrábal své jméno na jednu ze zdí někdejšího vyhlazovacího tábora v Osvětimi-Březince. Jenže ho viděla průvodkyně a sedmnáctiletý mladík skončil ve vazbě.

Teď mu soud udělil rok vězení s dvouletým odkladem a s pokutou v přepočtu něco přes šest tisíc korun. „Pikantní na tom je, že Raphael A. je studentem školy, která připravuje budoucí rabíny a o historickém významu Osvětimi tak dobře věděl,“ vysvětluje Ondřej Himmer za zahraniční redakce.

Proti rozsudku se ještě může odvolat, ale jestli to udělá, je otázka, trest je totiž na dolní hranici. Naposledy loni v únoru dostali za podobný čin stejný trest dva mladíci z Portugalska. Ostatně i Raphael A. vysvětloval svůj čin tím, že na zdi byla napsaná už jiná jména.

V posledních letech pak zaznamenali v Osvětimi ještě například krádež části ostnatého drátu, a pak samozřejmě případ krádeže nápisu Arbeit Macht Frei nad branou tábora.

autor: onh
Spustit audio