Bývalá televizní kostymérka Daniela našla dvě vnoučata na přání. Hledejte s námi další šťastné konce

20. duben 2018

Projekt Vnoučata na přání, ve kterém hledáme dobrovolníky pro osamělé seniory, spojuje i lidi z opačných koutů země. Třeba Martina z Havířova s Kristýnou z Prahy se vůbec neznají, ale teď vlastně mají společnou babičku. Obě se staly vnoučetem na přání pro 87letou Danielu z domova Vesna v Orlové. Bývalá televizní kostymérka je jednou z tváří projektu a společnost jí moc chyběla.

„Moje kamarádka mi poslala odkaz na reportáž, a tam jsem slyšela paní Danu, její příběh byl zajímavý, oslovilo mne to a přišlo mi to smysluplné,“ říká vnouče na přání Martina Kubíčková.

S kytičkou tulipánů už míří za paní Danielou další vnouče na přání, 25letá Kristýna, která žije v Praze, ale v Orlové má rodinu. O příběhu bývalé televizní kostymérky se dozvěděla z Facebooku, když byla na dovolené na Bali.

„Zrovna jsem si u bazénu listovala sociálními sítěmi, a našla jsem tam příběh paní Daniely, to už pro mne byl jasný signál, že se musím přihlásit teď hned,“ vysvětluje.

Vnouče na přání Kristýna Szkanderová a paní Daniela

Kristýna také neskrývá překvapení nad tím, jak je paní Daniela vitální a jak ji všechno jde. „Jsem moc ráda, že jsem tady,“ dodává. A paní Daniela je zase šťastná, že si na ni někdo vzpomněl. „Necítím se sama,“ uzavírá.

Zapojit se mohou i studenti

Do projektu Vnoučata na přání se může zapojit každý, třeba také studenti. Ti se ale mohou navíc zapojit i do literární soutěže, kterou spolu s Českým rozhlasem připravila advokátní kancelář Taylor Wessing.


Zapojit se mohou všechny vysoké školy, a to přes Facebook a webové stránky Taylor Wessing nebo přes Ježíškova vnoučata.

Zadáním soutěže je esej na téma společenská odpovědnost a role studenta v ní. „Protože jsme se spojili s Ježískovými vnoučaty, tak je to zaměřeno na seniory,“ vysvětluje Jana Sosna z kanceláře Taylor Wessing.

K tématu mohou autoři přistupovat ze svého oboru a vlastního pohledu. Vítězové soutěž získají nejen finanční odměnu, ale také možnost převést své dílo do rozhlasové podoby, nebo nastoupit na placneou stáž. Přečtěte si více na webu Vnoučat na přání.

autoři: ada , prh
Spustit audio