Čech koupil obálku Bombay Cover se vzácnými známkami. Kdysi stály jednu penci, dnes 65 milionů korun

Původně měly nominální hodnotu jednu penci, dnes se dají dvě známky vydané 20. září 1847 na ostrově Mauricius pořídit za 65 milionů korun. Neznámý český investor obohatil svoji filatelistickou sbírku obsahující dvě nejcennější známky světa – Červeného a Modrého Mauritia – o obálku se dvěma Červenými Mauritii, takzvaný Bombay Cover. Informaci přinesly Hospodářské noviny.

„Známky prvního vydání jsou mimořádné tím, že se dlouho nevědělo, že vůbec existují,“ říká znalec v oboru filatelie František Beneš.

Známek vydaných v roce 1847 si tehdy začínající filatelisté nepovšimli, a když se o 15 let později objevily, vzbudily obrovskou senzaci. A pověst exkluzivity je doprovází dodnes.


Dvě známky na dopise jsou mimořádné tím, že jako jediné na světě mají široké okraje. Tehdy nebyl žádný předpis, jak se známky mají stříhat.FRANTIŠEK BENEŠ

Cenu za obálku Bombay Cover vydraženou ve Švýcarsku za zhruba 2,4 milionu eur označují odborníci za velmi výhodnou. Dražba byla ale podle Františka Beneše překombinovaná a příliš exkluzivní – obsahovala pouze šest položek.

„Naprostá většina zájemců se zalekla – byli přesvědčení, že tam nemají šanci si nic koupit,“ vysvětluje s tím, že český zájemce je koupil za cenu výrazně nižší, než se kdy v historii tento dopis prodával.

Zdůrazňuje také, že nejde o obálku, ale právě o skládací dopis, který obsahuje nejenom adresní stranu se známkami a razítky, ale i sdělení uvnitř. Dopis byl prodán v roce 1968 za ekvivalent zhruba 300 kilogramů ryzího zlata a od té doby drží dodnes nepřekonaný rekord jako nejdražší filatelistický předmět všech dob.

autor: vlk
Spustit audio