Cena piva půjde určitě nahoru, předpovídá zkušený sládek

Půllitr piva se dnes dá koupit v supermarketu i za nějakých šest korun. Kvalita sice nemusí být valná, ale cena u některých konzumentů stále ještě převažuje nad kvalitou. Za kvalitní nápoj se sice musí připlatit, ale české pivo patří stále k nejlevnějším na světě. Jaká by mohla být situace za deset let?

„Myslím, že cena jednoho piva stoupne o padesát procent, takže bude stát kolem 45 nebo 50 korun,“ říká jeden z hostů restaurace. „Budu ho pít i potom, i když asi nebudu vydělávat víc, což je na tom to nejhorší,“ dodává host.

Levnější než u východních sousedů

Jsem v restauraci, kde pivo stojí 21 korun, a ptám se paní hostinské, kolik bude stát pivo za deset let. „33,90,“ odpovídá mi se smíchem. Myslíte, že půjde stejně na odbyt? „Já myslím, že stoprocentně, protože je to jediná neřest, kterou člověk na tom světě má. Kouření a pivo. A sex,“ dodává.

Čtěte také

Názory z plzeňské hospody lze asi zobecnit. Pivo levnější než voda působí uprostřed Evropy poněkud bizarně. I pivovarníci si přejí, aby šla cena nahoru. Ovšem neradi to říkají. Jeden z nejzkušenějších českých sládků Josef Krýsl má ale jasno.

„Cena půjde určitě nahoru, protože ceny piva v Čechách jsou jedny z nejnižších v Evropě i na světě. Když se dnes vydáme k našim východním sousedům – aby mě nikdo nepodezříval, že to srovnávám se západem – bude pivo dražší už na Slovensku. O Polsku nebo Rusku ani nemluvě,“ popisuje situaci Krýsl.

Trend směřuje k větší rozmanitosti piv

Josef Krýsl staví pivovary po celém světě a teď si konečně v garáži u svého domu na kraji Plzně postavil také vlastní. Tady přemýšlí nad budoucností piva v Česku.

Čtěte také

„Společenský trend bude ve velké rozmanitosti piv. Lidé budou preferovat i nízkoalkoholická piva podobná dnešním ochuceným. Na druhé straně bude spotřeba piva klesat, protože takový trend je všude. Obliba piva ale bude i tak stále velká.“

Přesnou cenu piva za deset let sládek Krýsl neodhaduje. To nechává jako věčné téma do hospodských diskuzí.

autor: lsm
Spustit audio