Cenu Olgy Havlové získala Naděžda Nováková. Organizuje výlety pro vozíčkáře

Výbor dobré vůle udělil Cenu Olgy Havlové Naděždě Novákové, předsedkyni Rosky Ostrava. Přestože sama už skoro třicet let bojuje s roztroušenu sklerózou, dokáže pomáhat lidem se stejnou diagnózou. Jejím cílem je, aby se nemocní nezavírali doma, a tak pro ně organizuje společné výlety, kulturní akce a sportovní aktivity.

Naděžda Nováková je čtrnáct let předsedkyní Rosky Ostrava a jak sama říká, ráda vymýšlí nové a nové aktivity. Třeba zorganizovat výlet pro skupinu vozíčkářů, ten se ale musí naplánovat do posledního detailu.

„Ne všude je všechno bezbariérové, i když to píšou,“ podotýká s tím, že k bezbariérovému výtahu někde musí zdolat třeba i čtyři shody.


Cenu Olgy Havlové vznikla v roce 1995 s cílem upozornit na život lidí se zdravotním postižením, kteří se vyrovnali se svým handicapem a pomáhají druhým. Od roku 2017 se uděluje také Cena veřejnosti, která vždy vzejde z online hlasování na stránkách www.cenaolgyhavlove.cz.

S dojetím vzpomíná například na návštěvu Národního divadla, po cestě se dostali do dopravní zácpy a na představení tak přijížděli pozdě. „Ondřej Havelka divákům vysvětloval, že z důvodu opožděného příjezdu handicapované skupiny z Ostravy začátek představení o deset minut odkládá. Sklidil obrovský potlesk, a do toho poklesku vjížděli naši vozíčkáři,“ vzpomíná.

Ona sama slyšela svou diagnózu před skoro třiceti lety, první problémy pocítila po porodu druhé dcery.“Určitě je důležité nemoc přijmout jako součást života,“ říká. Od té doby bojuje nejen s vlastní nemocí, ale pomáhá ji zvládnout i ostatním.

autor: iha
Spustit audio