Ceny elektřiny a plynu v příštím roce porostou. Je možné ušetřit změnou dodavatele?

29. prosinec 2017

České domácnosti zaplatí příští rok více za elektřinu a zřejmě i za plyn. Rostou ceny na energetické burze, zatím tam převažovala nabídka nad poptávkou, to se ale pomalu mění. Distributoři také investují do rozvoje sítí.

E.ON chce příští rok zdražit průměrně o čtyři procenta, ČEZ tvrdí, že zůstane na letošních cenách. Alternativní dodavatelé elektřiny pak budou někde mezi tím.

Energetický regulační úřad pro příští rok zvýšil regulovanou cenu o dvě a půl procenta. U plynu očekává ERÚ stagnaci cen nebo jen mírný nárůst.

Podle serveru Finance.cz lidé už moc neušetří ani změnou dodavatele. S tím ale nesouhlasí například předseda Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiřího Gavora.


Při změně dodavatele si zákazník musí dát pozor, jestli dodržel sjednanou délku dosavadní smlouvy a nehrozí mu tak sankce za její předčasné ukončení

„Soutěž na trhu je pořád velice ostrá, aktivní spotřebitelé energií, kteří hledají výhodné nabídky, je naleznou i v roce 2018 a úspory mohou být značné i v řádech tisíců korun,“ dodává s tím, že lidé stále mohou šetřit například úsporným chováním.

Rozhodující roli pří výběru dodavatele hraje cena, ale také pověst, nabídka dodatečných služeb či energetické poradenství. Zákazník by si také při změně dodavatele měl dát pozor, přestože se podle něj nechvalně známý podomní prodej zkultivoval.

Uspořit se dá až 10 tisíc ročně

Počet domácností, které letos změnily dodavatele plynu nebo elektřiny, bude nejvyšší od roku 2013. Vyplývá to z údajů portálu Ušetřeno.cz a statistik operátora trhu OTE. V příštím roce lze navíc kvůli rostoucím cenám elektřiny na burze po letech očekávat její zdražení.

V součtu za celý letošní rok změní dodavatele plynu zhruba 200 tisíc domácností, což je o 16 procent více než loni, uvádí portál Ušetřeno.cz. Dodavatele elektřiny změní ještě více domácností, ale meziroční nárůst není tak výrazný.

„Domácnost o třech až pěti členech, která obývá rodinný domek ve Středočeském kraji a topí plynem, může změnou dodavatele dosáhnout úspory okolo pěti tisíc korun ročně. Podobná domácnost, která používá k vytápění elektřinu, i přes deset tisíc korun ročně,“ říká analytik Ušetřeno.cz Ondřej Schmidt.

autoři: pkr , mkk
Spustit audio