Černé pásky a parte v ordinacích. Praktičtí lékaři protestují proti EET a nízkým platům

10. říjen 2017

Jdete k lékaři? Až uvidíte na jeho bílém plášti černou stuhu, neznamená to, že někdo v jeho okolí zemřel. Jde o protest proti tomu, že mají čím dál tím víc práce se složitou administrativou, a přitom musí pracovat za nízké platy.

Vyplňování spousty kolonek, povinné zavádění elektronických receptů a elektronická evidence etržeb. To jsou věci, které lékařům vadí.

Upozorňují na to, že stárnou. V roce 2020 bude pětině praktiků v Česku 65 let, budou tedy mít nárok na to jít do důchodu. Úterního protestu se podle odhadu Sdružení ambulantních lékařů zúčastní deset tisíc doktorů, a to právě tím, že budou nosit černou pásku, někteří vyvěsí v ordinaci i parte.

Nemocnice dostanou přidáno, praktici ne

V nové úhradové vyhlášce navrhuje ministerstvo zdravotnictví dát o devět miliard korun víc nemocnicím. „Náš zdravotnický systém je postaven na páteřní síti nemocnic, tam čelíme odchodům jak lékařů, tak zdravotních sester. U praktických lékařů je přibližně stacionární stav,” vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, proč praktičtí lékaři přidáno nedostanou.

Praktici si tak podle něj zatím musí počkat. „Mimo jiné žádají navýšení platu sester o deset tisíc. Vzhledem k zátěži jejich sester v porovnání s lůžkovým oddělením nebo JIP mi to nepřijde korektní. V privátním sektoru jde mimo jiné o zodpovědnost konkrétního lékaře - chce-li, může sám své sestře přidat sám,” doporučuje.

Z elektronických receptů neustoupíme, naznačuje Roman Prymula


To, že budou zavedeny elektronické recepty, je známo už dlouhou dobu. Letos jsme rozhodli, že k dalším odkladům už nedojde. Neumím si představit, že v 21. století budeme stále argumentovat tím, že nemáme počítače.ROMAN PRYMULA

Desítky lékařů se v úterý osobně vydají taky symbolicky pohřbít české ambulantní lékařství do Žleb na Kutnohorsku, kde končí tamní jediná ordinace praktického lékaře. Chystá se tam i lékař z nedaleké ordinace ve středočeské Čáslavi.

Vadí mu hlavně povinné zavedení elektronických receptů a to, že chystanou novinku bude muset mít i v malé vesnické ordinaci, kam dojíždí za pacienty jen jednou týdně.

„To, že budou zavedeny elektronické recepty, je známo už dlouhou dobu. Letos jsme rozhodli, že k dalším odkladům nedojde. Neumím si představit, že v 21. století budeme stále argumentovat tím, že nemáme počítače,” shrnuje Prymula.

autor: jch
Spustit audio