Červené šátky a oddanost socialistické vlasti. Pionýr přežil i sametovou revoluci

24. duben 2014

Ohýbej strom, dokud je mladý – tímto starým příslovím se řídil i komunistický režim v Československu, když rok po převzetí moci rozhodl o vytvoření jednotné dětské organizace.

Pod svou kontrolu do ní sloučil, jinými slovy zakázal, dosud samostatné organizace Junák, Orel a další. Pionýrskou organizaci vyhlásil na slučovací konferenci 24. dubna 1949 Československý svaz mládeže.

V jednotné organizaci mohla komunistická strana snadněji šířit svou ideologii. Děti k tomu ostatně zavazovaly hned první dva pionýrské zákony, podle kterých byl pionýr oddaný své socialistické vlasti a Komunistické straně Československa a zároveň přítelem Sovětského svazu a obhájcem pokroku a míru na celém světě.

Ostatní dětské organizace smetla normalizace

Jeho symbolem byl ještě na začátku 50. let sovětský vůdce Stalin. „Soudruha Stalina jsem viděl při májové přehlídce, na které jsem byl s otcem. Tam bylo vidět, jak ho sovětští lidé milují,“ řekl tehdy Československému rozhlasu jeden z pionýrů při setkání se spisovatelkou Marií Pujmanovou.

Kdo do Pionýra nechtěl, mohl mít problémy. V uvolněné době pražského jara se znovu objevil Junák a další dětské organizace. Smetla je normalizace, která dětem povolila jen pionýrskou organizaci. Její 40. narozeniny oslavilo Československo naposledy 24. dubna 1989.

Pionýr sice sametovou revoluci přežil, ale ztratil své monopolní postavení. Děti si tak můžou vybrat, ve které organizaci chtějí trávit volný čas.

autor: jas
Spustit audio