Češi jezdí za papežem často, říká velvyslanec ve Vatikánu. Letos je mezi nimi i třiaosmdesátiletá Jarmila

12. prosinec 2017

Další splněné přání Ježíškových vnoučat letí do Třebíče. Paní Jarmila Vrzáčková díky tomu vyráží v úterý odpoledne do Říma za papežem Františkem. Třiaosmdesátiletá dáma nasedne v Praze na Ruzyni do letadla a zamíří do Vatikánu na středeční generální audienci.

Zatímco generální audience u papeže bude pro paní Jarmilu naprostá premiéra, letadlem už prý letěla, dokonce čtyřikrát. A jak prozradila, letadlem se nebojí, na rozdíl třeba od lodi, ve které by měla skutečný strach.

Návštěva u papeže je pro ni životní zážitek, celý život je totiž věřící. Na generální audienci poletí s padesátičlennou výpravou jihočeských poutníků.

Čtěte také

Češi jezdí na generální audience k papeži často

„Tyto audience se konají na vstupenky, které ovšem nejsou prodejné. Jsou otevřené každému, kdo projeví zájem. Generální audience se konají pravidělně každou středu, pokud papež není zrovna v zahraničí,” popisuje velvyslanec České republiky při Svatém stolci Pavel Vošalík.

„Češi na takové audience jezdí častěji než poutníci z jiných zemích, jen za poslední měsíc je to třetí generální audience, kde máme české poutníky,” dodává.

Formát generálních audiencí se přitom nemění. „Papež vždy poutníky pozdraví, následuje jeho zamyšlení nad konkrétním tématem dne, které přednáší v italštině. Následuje série překladů do několika světových jazyků. Papež poté poutníky pozdraví, následuje hromadná modlitba a zakončením je papežovo požehnání,” popisuje Pavel Vošalík.

autoři: jch , als
Spustit audio