Češi jsou introverti, Slováci jsou temperamentnější, říká český kuchař, který pracuje v Bratislavě

29. prosinec 2017

Po rozdělení Československa začaly tisíce Slováků proudit do Česka. Tato emigrace fakticky trvá dodnes, jen na českých vysokých školách studuje dvacet tisíc Slováků. Naopak na Slovensko se z Čechů nestěhuje skoro nikdo. I když existují výjimky jako třeba český kuchař Jaroslav Žídek. Už čtrnáct let vaří ve vyhlášených bratislavských restauracích.

„Češi jsou zvláštní národ. I když spolu žijeme v zahraničí, nevytváříme komunity. U nás jsme také nevytvořili komunitu českých kuchařů,” říká Jaroslav Žídek. Českých kuchařů přitom v Bratislavě žije hned několik, objevili se tu většinou náhodou.

Například samotný Žídek vařil různě po světě a jednou dostal nabídku do Bratislavy. „Měl jsem tu být rok, nakonec už jsem tu čtrnáct let. Manželka je Slovenka, napůl z Maďarska,” popisuje.

Být Čechem na Slovensku podle něj nepřináší ani výhody, ani nevýhody. Jaroslav Žídek se tu nikdy nedostal do problémů, a když do Bratislavy někdo z Česka vyrazí za prací, čeká ho prý totéž jako třeba v Praze. „Je jedno, jestli jedete do Bratislavy, Varšavy nebo Berlína,” shrnuje kuchař.

V kuchyni je pražský šéfkuchař obklopený samými Slováky. A je vidět, že přejal i slovenský způsob komunikace. „Češi jsou podstatně větší introverti,” uvažuje. „To ale padá, jakmile se z Prahy blížíme směrem na Moravu, lidé začínají být otevřenější a temperamentnější.”

autoři: lsm , als
Spustit audio