Češi jsou introverti, Slováci jsou temperamentnější, říká český kuchař, který pracuje v Bratislavě
Po rozdělení Československa začaly tisíce Slováků proudit do Česka. Tato emigrace fakticky trvá dodnes, jen na českých vysokých školách studuje dvacet tisíc Slováků. Naopak na Slovensko se z Čechů nestěhuje skoro nikdo. I když existují výjimky jako třeba český kuchař Jaroslav Žídek. Už čtrnáct let vaří ve vyhlášených bratislavských restauracích.
„Češi jsou zvláštní národ. I když spolu žijeme v zahraničí, nevytváříme komunity. U nás jsme také nevytvořili komunitu českých kuchařů,” říká Jaroslav Žídek. Českých kuchařů přitom v Bratislavě žije hned několik, objevili se tu většinou náhodou.
Například samotný Žídek vařil různě po světě a jednou dostal nabídku do Bratislavy. „Měl jsem tu být rok, nakonec už jsem tu čtrnáct let. Manželka je Slovenka, napůl z Maďarska,” popisuje.
Být Čechem na Slovensku podle něj nepřináší ani výhody, ani nevýhody. Jaroslav Žídek se tu nikdy nedostal do problémů, a když do Bratislavy někdo z Česka vyrazí za prací, čeká ho prý totéž jako třeba v Praze. „Je jedno, jestli jedete do Bratislavy, Varšavy nebo Berlína,” shrnuje kuchař.
V kuchyni je pražský šéfkuchař obklopený samými Slováky. A je vidět, že přejal i slovenský způsob komunikace. „Češi jsou podstatně větší introverti,” uvažuje. „To ale padá, jakmile se z Prahy blížíme směrem na Moravu, lidé začínají být otevřenější a temperamentnější.”