Češi mu říkali Starej Procházka. Před 100 lety zemřel císař František Josef I.

21. listopad 2016

Před sto lety zemřel císař František Josef I. Vládnul přesně 68 let a na jeho život dnes vzpomínají na řadě míst, hlavně ve Vídni. Proč se mu říkalo starej procházka a co dělal kromě vládnutí nejraději?

František Josef byl rakouský císař, král český a uherský, lombardský, benátský, dalmátský, chorvatský, slavonský a markrabě moravský. Když zemřel, bylo mu 86 let, což byl na tu dobu úctyhodný věk.

Čtěte také

Podle historiků byl introvert, který nikdy neuměl rozkazovat, naopak o vše prý vždy poprosil a poděkoval. Byl hodně pracovitý – o tom svědčí i jeho poslední slova před smrtí. Svému služebnictvu řekl: „Vzbuďte mě ve tři ráno, ještě jsem nedokončil svou práci.“ Nikdo už ho ale neprobudil.

V užívání technologie byl císař konzervativní, nechtěl prý vůbec používat telefon. Přesto ale existuje několik na tu dobu hypermoderních záznamů jeho hlasu. Třeba například unikátní projev z roku 1903. František Josef v něm mluví právě o technologickém pokroku, o nových možnostech zachycování hlasu a předávání informací.

Řetězový most Františka Josefa I. v Praze (zbořen 1949), snímek z roku 1885

Mezi Čechy se mu říkalo Starej Procházka. Údajně proto, že když v roce 1901 otevíral dnešní most Legií v Praze, tak některé noviny otiskly fotografii s popiskem Procházka na mostě.

Podle historiků ale tuto přezdívku prokazatelně používal už Masaryk a další čeští politici v 90. letech 19. století a podle jedné z teorií vznikla v sedmdesátých letech 19. století, kdy příjezd císařského průvodu ohlašoval jezdec na koni. Jmenoval se Procházka a lidé volali: „Starý Procházka už jede!“.

autor: pan
Spustit audio