Češi rádi jezdí na dovolenou autem. Tato varianta ale nemusí být nejlevnější

Už za pár dní dětem začínají letní prázdniny. I proto si mnoho lidí bere volno a vyráží na cesty – ať už do zahraničí nebo po České republice. Vloni byly na dovolené delší než čtyři noci v cizině přes 4 miliony Čechů – polovina z nich jela právě autem. A třeba leteckou dopravu zvolila třetina lidí.

Doprava vlastním vozem ale nemusí být vždy nejlevnější variantou. Vedle opotřebení auta a výdajů na pohonné hmoty lidé musí ještě počítat taky s dálničními poplatky. Třeba v Rakousku stojí 10denní známka přibližně 240 korun, podobná cena čeká na motoristy i v Maďarsku.

Při cestě k Jadranu je nejrychlejší cesta po slovinské dálnici. Cena známky je tu ale nejvyšší, týdenní kupon vyjde v přepočtu na 405 korun. A třeba v Chorvatsku se platí jen poplatky na dálnicích v mýtných branách podle projetého úseku. Cena se pohybuje okolo 145 až 180 korunami na 100 kilometrů. Známku si řidiči nemusejí shánět ani při cestě do Itálie – platí se taky jen za projetý úsek, a to kolem 190 korun.

Čtěte také

Letos poprvé zavedli na Slovensku elektronické dálniční známky. Na prodejním místě nebo přes internet si lidé zaplatí desetidenní, měsíční nebo roční známku. Při nákupu řidiči zadají poznávací značku auta, kterou systém zaeviduje. Při průjezdu kontrolou ji pak rozpozná kamerový systém. Pokud si ji lidé nepořídí, hrozí jim pokuta až pět set eur, tedy v přepočtu skoro 14 tisíc korun.

Vyplatí se tankovat v Česku?

Ceny benzinu v Česku jsou relativně nízké. Za poslední týden se skoro nepohnuly. Cena benzinu se zvýšila jen o dva haléře na necelých 30 korun za litr, nafta zlevnila o haléř a prodává se v průměru za 28 korun a 30 haléřů.

Čerpací stanice

To ale neplatí pro poslední čerpací stanice před hranicemi – ty mívají zpravidla vyšší ceny. Vůbec nejdráž je v Itálii, kde je litr nafty skoro o 7 korun dražší, benzín dokonce o 10 korun. A třeba v Německu je cena benzinu až o 6 korun vyšší než na českých pumpách. Podobné ceny jako doma jsou pak v Rakousku.

autoři: lvb , zus
Spustit audio