České korálky jsou nejlepší, pochvaluje si náčelník kmene Mardi Gras. Vyšívá obrazce z indiánského života

Takzvaní Mardi Gras Indiáni nejsou vůbec Indiáni, ale Afroameričané. Setkávají se vždy v úterý před Popeleční středou v chudinské černošské čtvrti New Orleansu. Někteří jsou potomky původních amerických obyvatel. Většina ale jen vzdává hold indiánským kmenům, které v minulosti pomáhaly uprchlým otrokům.

Hlavní cesta směřující k centru New Orleans je zablokovaná. V pravém pruhu prochází hlouček Mardi Gras Indiánů. Za zvuků bubnů a tamburín zpívají a tančí.

Dvě stě let stará tradice

Když potkávají další kmen, ukazují si náčelníci navzájem pestrobarevné kostýmy a detaily vyšité miniaturními korálky. Právě se odehrává symbolická bitva. Indiáni mezi sebou soutěží, komu se podařilo za celý rok ušít a nazdobit ty nejkrásnější šaty. Big Chief Demond Melancon stojí v čele kmene Mladých Seminolů.

„Moje specialita je práce s korálky. Používám ty nejmenší korálky ve městě a s nimi vyšívám ty největší obrazce. Nejčastěji jsou to scény z indiánského života, ale věnuji se i Africe,“ popisuje.

Když mě náčelník Demond vede do pokoje, kde leží na posteli už hotová spodní část pestře žlutého kostýmu, tváří se hrdě, ale zároveň pokorně. Být součástí této dvě stě let staré tradice je něco téměř posvátného.

„Znamená to pro mě úplně vše. Celý můj život a šití se točí kolem toho, co jsem se naučil od svých předků a co musím zachovat a předat dál. Beru to jako velký závazek,“ dodává Demond.

Do svého bytu, lépe řečeno dílny, mě pozval přesně týden před velkým úterkem. V rohu místnosti, kde by normálně byl obývací pokoj, vyšívá jeho žena Alicia. Vedle ní má svůj stolek Demond a pod oknem je další stůl, na kterém jsou desítky krabiček s korálky. Některé mají nápis Jablonex, a tak se ptám, jak k nim Indián z New Orleans přišel.

„Za dvacet let svého šití jsem zjistil, že korálky z vaší země jsou ty nejlepší. Všechny jsou stejně kvalitní, stejně velké i barevné, jsou perfektní,“ rozplývá se Big Chief nad prací českých skláren z Jablonce nad Nisou.

Horší už je to s jejich dostupností, respektive s cenou, za jakou se prodávají v USA. Kdyby neworleanským Mardi Gras Indiánům chtěl nějaký český podnik korálky věnovat, byli by štěstím bez sebe.

Spustit audio