České století v komiksu. Kreslené dějiny podle Pavla Kosatíka vystavuje Galerie Lucerna

Zásadní události českých a československých dějin se po televizním zpracování dočkaly i komiksové podoby. V pražském paláci Lucerna je nová výstava České století v komiksu. Vychází ze seriálu spisovatele a historika Pavla Kosatíka České století.

Devět knih zaměřených na klíčové události moderních dějin naší země – od roku 1918 do roku 1992 – spojuje jméno spisovatele Pavla Kosatíka.

Jeho texty, původně psané jako televizní scénáře, zpracovali přední čeští komiksoví tvůrci: Ticho 762, Vojtěch Mašek, Marek Rubec, Vojta Šeda, Dan Černý, Karel Jerie, Jiří Husák, Štěpánka Jislová a Karel Osoha.

Čtěte také

Přestože komiksová série tematicky vychází z televizního seriálu České století, každý z výtvarníků se na látku podíval vlastním, osobitým způsobem, jednotlivé historické události tak svým přístupem obohatil a vytvořil originální, svébytné dílo.

Autorka Štěpánka Jislová přiznává, že najít komiksovou formu vyprávění filmového scénáře nebylo jednoduché. „V komiksu se přeci jenom postupuje jinak, je třeba udržet čtenáře, jeho pozornost,“ říká autorka, která pracovala na etapě kolem roku 1938 a Mnichovské dohody.


Výstava České století komiksu v Galerii Lucerna potrvá do 18. března.

Temnými padesátými léty se zase zabýval kreslíř Vojtěch Mašek. „Padesátá léta postavená na temném, konspiračním a paranoidním období navazují na předchozí komiksy, které jsem dělal trochu ve světě fantasknějším,“ vysvětluje.

Výstava ukazuje i různé fáze tvorby – skici, podkresy, kresby tuší i digitální coroling. Některé práce unikají i z klasických rámů, například velkofomártové tisky jsou přímo na sklech galerie.

autoři: zuf , prh
Spustit audio