Český rozhlas uspěl na Prix Bohemia Radio. Druhé místo získala reportáž o fenoménu malého fotbalu

23. březen 2018

34. ročník mezinárodního rozhlasového festivalu Prix Bohemia Radio už zná své vítěze. Ceny si odnáší i Český rozhlas, a to hned v několika kategoriích včetně druhého místa za nejlepší reportáž o fenoménu malého fotbalu. Příspěvek Jana Suchana zároveň získal i cenu publika.

Odborná porota ocenila v kategoriích dokument, reportáž a drama tři nejlepší příspěvky. „Velmi soutěži fandím, jak funguje a jakou má kvalitu, nemůžu říci jediné negativní slovo,“ hodnotí nadšeně soutěž čestná ředitelka festivalu herečka Hana Maciuchová.

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral si už dopředu poslechl soutěžní dramata. A se svým tipem na vítěze se prý trefil. „Nejdůležitější je, abychom se také trefili do vkusu našich posluchačů,“ říká.

Zvítezil i debutový dokument

Nejlepším dramatem je Spalovač mrtvol, dokumentem pro Radio Wave Berka se rozhodl zemřít Martiny Pouchlé a s reportáží zabodovala maďarská autorka Anita Bak. Hned v závěsu na druhém místě byl Jan Suchan a téma o malém fotbalu.

Zaostřeno: Poslechněte si oceněnou reportáž Jana Suchana >>

Martina Pouchlá si rozhlasový dokument vyzkoušela poprvé. A hned si vybrala téma kontroverzní. Zda má člověk právo sáhnout si na život. „Je to pro mě ohromná čest, a také samozřejmě zpětná vazba, že témata, která pokládám za naléhavá a důležitá, tak přijdou jako naléhavá a důležitá i dalším lidem,“ vyzdvihuje.

Cena Thálie za herecký výkon v rozhlasové hře tentokrát patří Heleně Dvořákové za roli paní Lemarchandové v dramatu Hilda.

autoři: bam , prh
Spustit audio