Cesta do pravěku nebo Vynález zkázy. Zlínské filmové ateliéry se proslavily hlavně díky tvorbě pro děti

1. červenec 2016

Nejdřív se tam točily jen reklamy na boty nebo pneumatiky. Pak produkci rozšířili o osvětové filmy a nakonec přidali tvorbu pro děti. Tou se zlínské filmové ateliéry proslavily nejvíc. V té době už se ale město na Valašsku jmenovalo po prvním komunistickém prezidentovi Gottwaldov. Dnes slaví filmové ateliéry osmdesát let od svého založení.

Za reklamu na Baťovy pneumatiky ze Zlína s názvem Silnice zpívá dostali autoři medaili na pařížské světové výstavě. Vtip byl od roku 1936 vlastní všem zlínským reklamním příběhům.

Za protektorátu převzala firmu německá produkční společnost. V ateliérech na Kudlově našla azyl celá řada tvůrců z Prahy. Mezi nimi i animátorka a režisérka Hermína Týrlová. V roce 1980 vzpomínala na své začátky ve Zlíně a na to, jak vznikal vůbec první český film s loutkami s drátěnou konstrukcí.

.„První film byl Ferda Mravenec, tenkrát to bylo odvážné, protože americká groteska vítězila na celé čáře všude,“ říká.

Čtěte také

O dva roky později, v roce 1946, si svou zlínskou premiéru odbyla druhá slavná postava tamějších ateliérů – režisér Karel Zeman. Jeho Vánoční sen tehdy novátorsky kombinoval živé herce s animací.

Dětem se pak věnoval v roce 1961 založený filmový festival. Prvorepublikovou tradici líhně nových filmařských talentů převzala v roce 1992 zlínská filmová škola.

autor: pkr
Spustit audio