Čestnou velvyslankyní OSN pro genderovou rovnost je komiksová postava Wonder Woman

Komiksová postavička jako velvyslankyně? Proč ne, řekli si zřejmě v OSN a vybrali čestnou velvyslankyni pro genderovou rovnost. Je to slečna Wonder Woman.

Wonder Woman je mladá, krásná a ovládá nejen bojová umění, ale i kouzla a magii. A co je velmi důležité pro výkon její nové funkce – má dobré srdce a mimořádný smysl pro spravedlnost. Je to kreslená postava, kterou už v roce 1942 stvořil kreslíř a psycholog v jedné osobě William Moulton Marston.


Výhodou je, že to je symbolická postava, ale otázkou je, proč nebyla zvolena reálná, živá postava – někdo, kdo má za sebou nějaký silný příběh. MICHAL UHL, sociolog a antropolog

Člověk by řekl, že je to v podstatě dobrá volba, že komiksová figurka nemůže mít mezi lidmi nepřátele. Na sociálních sítích se už ale objevují názory, že pokud nejdůležitější mezinárodní organizace svěří funkci de facto pohádkové postavě, znamená to, že nemá dost svých živých, skutečných kandidátů.

Lidé se ptají, jak bude Wonder Woman naslouchat těm, kdo její pomoc potřebují, a jak bude jejich problémy řešit. A zlí jazykové jim v diskuzích často odpovídají větou: „Nebojte se, ona to zvládne snadno, má přeci už pětasedmdesát let ve své výzbroji takzvané kouzelné laso.“

autoři: daj , jpr
Spustit audio