Cestu do Rakouska mohou řidičům zkomplikovat kolony a policisté

26. červen 2017

Do Rakouska autem míří ročně davy Čechů, a to nejen za vysokohorskou turistikou. Rakousko je totiž tranzitní zemí na cestě k Jadranu. Na co se před cestou po rakouských dálnicích a silnicích připravit?

Řidičům už v Česku cestu zkomplikuje nedostavěná dálnice D3 směrem na Dolní Dvořiště a o prázdninách přibudou další omezení na D1 mezi Prahou a Ostravou.

„Pokud nechcete stát v dlouhých kolonách, dobře si proto naplánujte čas odjezdu na dovolenou," radí mluvčí Ústředního automotoklubu Petr Vomáčka. „Dá se vyrazit ve čtvrtek nebo v pátek ráno. Volnější je i neděle,” doporučuje.

Nedodržování předpisů vás vyjde draho

V Rakousku určitě dodržujte veškeré dopravní předpisy. Pokuty po návratu z dovolené totiž mohou přijít nejen za překročení rychlosti, ale také třeba za chybějící nebo poškozenou dálniční známku.

„Pokud dálniční známku slepíte a znovu nalepíte, v Rakousku to okamžitě poznají,” upozorňuje dopravní expert Igor Sirota.

Mnohem vyšší pokuty, a to až 5000 eur, nebo dokonce odebrání řidičského průkazu, vám v Rakousku hrozí za špatný technický stav vozidla.

autor: Jan Pastor
Spustit audio