Charismatický herec Tomáš Hanák čepuje i pivo u kolejí a slaví šedesátiny

27. březen 2017

Herec Tomáš Hanák, jedna z tváří kultovního Divadla Sklep, je mužem mnoha profesí. Kromě úspěchů na poli hereckém a moderátorském se dlouhodobě věnuje charitě, komunální politice a před časem si otevřel i hospodu. Hanák, díky svému šarmu považovaný tak trochu za českého George Clooneyho, uspěl také v anketách společenských časopisů o nejkrásnějšího muže roku. V pondělí oslavil rodák ze slovenské Kremnice šedesátiny.

Jako narozeninovou recesi si Hanák s pomocí přátel a známých nadělil billboard, který lákal na jeho koncert v O2 areně, imaginární show s názvem "Tomáš Hanák 60, strom kýve pahýly dál". Plakát ozdobila také žlutá přelepka Pro velký nezájem zrušeno. "A vypadalo to dobře! Dokonce se ozvala nějaká starší paní z Unhoště, kde sežene lístek. Jenže vytápět kvůli ní celou arénu, na to teď po tom billboardu nemám," glosoval nedávno Hanák.

S Davidem Vávrou a Milanem Šteindlerem, parťáky z divadelních prken pražské Dobešky, se v polovině 70. let hlásil na DAMU. Jejich scénka však u přijímací komise nenašla pochopení. Od roku 1977 je Hanák autorem "sklepáckých" skečů, písní a her. Diváci jej znají například jako poručíka Horáčka ze hry Mlýny, s kolegy zaujal také v parodické Katovně: dvě části Bible byly pro recenzenty příliš nevyrovnané - "jedna stará a tlustá, druhá nová a tenká".

Hanák proslul jako komik nezávislé Pražské pětky, později se prosadil i jako filmový herec. Maximum z něj patrně dostala režisérka Věra Chytilová ve filmu Kopytem sem, kopytem tam (1988), snímku pozoruhodném tématem i formou. Hanák si zahrál v řadě dalších filmů: Válka barev, Žiletky, Kamenný most, Pasti, pasti, pastičky, Cesta z města, Rebelové, Mazaný Filip, Prachy dělaj člověka, Gympl, Martin a Venuše nebo Cesta do lesa.

V roce 2005 se mu splnil velký profesní sen. Objevil se totiž ve hvězdně obsazeném filmu Kletba bratří Grimmů režiséra Terryho Gilliama, jehož snímky miluje. Někdejší člen slavné britské komediální skupiny Monty Python svěřil Hanákovi dokonce jednu z větších rolí. "Vydělal jsem hromadu peněz a dostal župan s emblémem," řekl k tomu tehdy Hanák, který ztvárnil hned šestou nejdůležitější roli.

Čtěte také

Objevil se také v televizních seriálech - Místo v životě, Dobrá čtvrť či Nevinné lži. Nejen Hanákovu tvář, ale i slogany využívá řada společností v reklamách. Uznání se mu dostalo rovněž za moderátorské výkony, před lety byl Hanák průvodcem nominačního večera Českého lva, uváděl také několik ročníků hudební ankety Žebřík. Herec si vyzkoušel i psaní sloupků pro Lidové noviny, v roce 2009 vydal autorské písňové album, jehož texty sám napsal a nazpíval.

Narodil se 27. března 1957 ve slovenské Kremnici, dva roky vyrůstal na Kubě, kde jeho otec pracoval. Od dětství se věnoval veslování a několikrát se stal juniorským mistrem ČSSR. Vítěznými stužkami z Primátorek si později Hanák podvázal podkolenky ve hře Carmen, kterou navázal na svůj autorský debut - slavný Chemikál. Studoval zahraniční obchod na VŠE, ze školy ale byl - neoficiálně pro rozšiřování protisocialistických textů - vyloučen. Během 80. let si Hanák vydělával jako odklízeč sněhu, dělník na hrázi či asistent režie.

Čtěte také

V roce 1994 překonal trable s alkoholem a od té doby abstinuje. Již léta žije v Nižboru na Berounsku, kam utekl před "celebritním šlemem a marností" a kde je členem místního zastupitelstva. V nádražním domku, který kompletně zrestauroval, si Hanák před lety otevřel dokonce výletní restauraci Zastávka Nižbor. "Děda byl ajznboňák, mám rád vlaky, koleje, romantiku, zašlé časy ...," řekl herec.

Hanák, otec tří dětí, cestovatel a příznivec skautingu často myslí také na charitu. Několik let je tváří projektu Pomozte dětem, spolupracuje také s kapelou handicapovaných hudebníků The Tap Tap.

zdroj: ČTK
Spustit audio