Choval se jako šílenec, popisovali cestující letadla v roce 1989. Únosce jim vyhrožoval atrapou granátu

26. květen 2014

Ještě pár měsíců před listopadem 1989 se lidé pokoušeli překonat železnou oponu. Ne všichni k tomu měli jen politické důvody. To byl nejspíš i případ muže, který se 26. května 1989 pokusil unést letadlo do tehdejší Německé spolkové republiky. Nedbalá práce bezpečnostní kontroly na letišti i nejistý zásah ozbrojeného policejního doprovodu letadla mu v tom nahrály.

„Pět minut po startu se pokusil s maketou granátu přinutit posádku ke změně kurzu na Frankfurt. Po akci jsem viděl zadrženého únosce, údajně jde o výtvarníka z Mariánských Lázní, který byl několikrát trestán. Podle cestujících si v letadle počínal jako šílenec. Dobrodružství, které vyvolal ve výšce pěti tisíc metrů, trvalo jen osm minut, ale nikdo na ně asi nezapomene,“ dozvěděli se posluchači z vysílání Československého rozhlasu.

V letounu na lince z Prahy do Karlových Varů byli čtyři členové posádky a 27 cestujících, mezi nimi také osm dětí a ozbrojený doprovod. Už 10 let létali na linkách ČSA i příslušníci StB, kteří měli v případě únosu zasáhnout.

Příslušníci StB používali pistole se speciálními náboji

„Doprovázeli většinu letů a byli vyzbrojeni revolvery, ve kterých byly speciální náboje. Po opuštění hlavně se střela roztrhla. Drobné kuličky narazily do prsou únosce a na několik sekund ho měly paralyzovat,“ vysvětluje Ladislav Keller, spoluautor knihy Únosy dopravních letadel v Československu.

„Únosce s sebou přinesl imitaci granátu vyrobenou z moduritu a vyhrožoval, že letadlo vyhodí do povětří. Střely byly neúčinné a poté došlo k fyzickému kontaktu. Únosce byl vyvlečen na letištní plochu, kde byl následně zneškodněn,“ popisuje.

Únosce dostal 13 let vězení, ale po několika letech byl při amnestii propuštěn. Podle Ladislava Kellera se doprovody letadel dnes využívají už jen zcela výjimečně.

autor: jas
Spustit audio