Chybí nám ječný chléb, kroupy a žito. Vyzkoušejte nízkolepkové potraviny, radí lékařka

9. únor 2016

Alergie na lepek, bezlepková dieta nebo celiakie – o všem slýcháme stále častěji. Vždy ve spojitosti s lepkem. To je bílkovina, kterou obsahují obiloviny, především pšenice. A protože může škodit zdraví, Češi si čím dál víc rozmýšlejí, jestli lepek zařadí do svého jídelníčku.

Při takovém přístupu ale podle statistik Svazu průmyslových mlýnů lidé přestávají jíst i další obiloviny. „Velmi vhodnou obilovinou by byl ječmen a oves, bohužel jejich spotřeba u nás poklesla a udržuje se na velmi nízké úrovni,“ vysvětluje Pavel Filip z vedení svazu.

Vedení svazu to chce ale změnit. Plánuje proto upravit některé mýty, které údajně okolo lepku panují.

Lepku by se měl každopádně vyhýbat každý člověk, u kterého je prokázaná alergie. Ten se ho pak musí vzdát doživotně, upozorňuje lékařka Kateřina Cajthamlová.

Čtěte také

„Lidé, kteří mají celiaky nebo intoleranci, spíše hubnou, mají totiž obtíže trávicího traktu. A vzdám-li se lepku, tak začnu hubnout, tak to je představa legrační. Hubnutí souvisí s tím, že lidé, kteří se vzdají pšenice, tak sníží své kalorické zatížení,“ upozorňuje.


Hlavní potravinou je pšenice, nahrazuje žito a ječmen, které byly dříve součást chleba. Pšenici konzumujeme zhruba pětkrát více než naši předkové, což se může zdravotně projevit. Člověk, který má intoleranci na lepek, tak bývá unavenější a jeho výkonnost může klesat.LÉKAŘKA KATEŘINA CAJTHAMLOVÁ

Vynechat lepek si pochvaluje celá řada herců a hereček z Holywoodu, současný nejlepší tenista Novak Djokovič se už v minulosti svěřil, že až bezlepková dieta mu pomohla k největším úspěchům.

A Kateřina Cajthamlová dodává, že existuje intolerance, nebo stav, kdy člověk jí lepkových potravin příliš mnoho. Ale zlepší se kvalita života, pokud lepek vynecháme? „Každý by to měl zkusit. V našem jídelníčku od dob sametové revoluce kles počet luštěnin, chybí nám ječné kroupy, ječný chléb, žito,“ upozorňuje.

autor: jch
Spustit audio