Chystáte se do hor v zahraničí? Tak nezapomeňte na cestovní pojištění!

Stovky tisíc Čechů letos míří za sněhem do zahraničí. Ne všichni se ale na takové cesty pojišťují. Podle průzkumu ERV Evropské pojišťovny je přitom lyžování a snowboarding jedním z nejrizikovějších sportů, a to hned za fotbalem.

Lidé by se před odjezdem na hory v zahraničí měli sjednat pojištění léčebných výloh a pojištění odpovědnosti za škodu. Cena pojistky se liší, nejlevnější varianta začíná už na pár desítkách korun za den, nejdražší stojí i 200 korun.

Čtěte také

K základní pojistce by si lidé měli připlatit i za asistenční služby, a to hlavně v případě, když neovládají cizí jazyk. Podle údajů ERV Evropské pojišťovny je každý třetí úraz z lyží vážný, ze snowboardu dokonce každý druhý.


Ošetření zlomené nohy v rakouských alpách může vyjít i na 70 tisíc korun. Převoz vrtulníkem ze sjezdovky do nemocnice stojí bezmála 100 tisíc. Operace vyjde i na stovky tisíc.

Přesto si někteří cestovatelé pojistku neplatí. Podle průzkumu ČSOB se na zimní dovolenou pojišťuje zhruba polovina Čechů, nejčastěji online. Proti kamenným pobočkám totiž může být nákup přes internet až o třetinu levnější.

Na adrenalinové sporty se základní pojistka nevztahuje. Lidé se proto musí připojistit. Některé pojišťovny nabízejí například speciální balíčky u lyžování mimo vyznačené sjezdovky, takzvaný freeride. Cena je ale i několikanásobně vyšší než je tomu u běžné pojistky.

Takzvaný evropský zdravotní průkaz kryje jen nejnutnější ošetření. Navíc jen ve státem provozovaných zařízeních. Nevztahuje se ani na asistenční služby nebo na převoz do nemocnice.

Katschberg v rakuských Alpách

Lidé by neměli spoléhat ani na pojištění, které je součástí platební karty. To často zahrnuje jen základní pojistku. A pokud lidé vyrážejí na hory přes cestovní kancelář nebo agenturu, měli by si vždy zkontrolovat, jestli součástí zájezdu je i pojistka. Většinou tomu tak není.

autor: zus
Spustit audio