Cimrman do kabelky i kapsy u košile. Milovníci jeho díla se dočkali nové poštovní známky

Zázračný literát, všeuměl, ale také zneuznaný génius, tak bývá experty hodnocen Jára Cimrman. Fiktivní postava už půl století baví diváky stejnojmenného divadla. Před třemi lety mu vzdala hold i Česká pošta vydáním speciální kruhové známky. V úterý veřejnosti představila další kousek.

„Jedná se o klasický známkový sešitek, který se vejde do kabelky nebo pánovi do kapsy u košile,“ popisuje Břetislav Janík, vedoucí oddělení Známkové tvorby.

Na předchozím křtu kulaté poštovní známky před třemi lety také z úst předních českých cimrmanologů zaznělo, že Cimrman sám prý k poště neměl vřelý vztah a snažil se na dopisném ušetřit.


Kruhových známek s označením A za 16 korun se vytisklo přes dva a pul milionu a jsou beznadějně vyprodané. Aršíky s novými známkami má už pošta v prodeji.

Zásilky tak chtěl například doručovat prostřednictvím dělostřelectva, protože však adresátů jaksi ubývalo, od jeho metody se upustilo. Na slavnostním představení v žižkovském divadle je zvaná i veřejnost, a to od 16.30 hodin.

„Na akci mohou lidé získat příležitostné razítko,“ přibližuje Ivo Vysoudil, mluvčí České pošty.

autor: era
Spustit audio