Číňané už si nekoupí psí maso v Carrefouru. Řetězec je stáhl z posledních dvou supermarketů

15. červen 2017

Psí maso je pro nás těžko představitelná součást obědového menu, zato v Asii stále docela běžná součást jídelníčku některých lidí. Ale i to se postupně mění, v Číně teď definitivně přestává prodávat psí maso mezinárodní řetězec Carrefour.

V čínském Carrefouru bylo k dostání psí maso s příchutí želví šťávy, balení v přepočtu asi za 500 korun, nebo menší balíčky sušeného psího masa za necelou stokorunu.

I v Číně popřávají sluchu organizačím na ochranu zvířat, které zjistily, že Carrefour sice na jejich nátlak před pěti lety ze svých více než dvou set provozoven v Číně výrobky ze psího masa stáhl, dva supermarkety na východě země ve městě Šu-čou ho stále prodávají.


Tradiční chov psů na maso je v Číně stále dost rozšířený, podle organizace Humane Society International je tam ročně kvůli masu porazí 10 milionů psů.

Až teď, na opakovanou výzvu, řetězec stahuje psí maso i z těchto dvou obchodů. Vedení Carrefouru se hájí tím, že šlo o lokální výrobek, skutečně prodávaný jen ve městě Šu-čou asi sedm set kilometrů jižně od Pekingu.

Ředitelka společnosti Animals Asia Irene Fengová tvrdí, že pojídání psů a koček už je dnes v Číně okrajovou záležitostí, kterou mladí lidé a střední třída považují za přežitek.

Fengová také tvrdí, že málokdo v Číně od svého supermarketu očekává, že bude psí maso nabízet, a přiznává, že konec jeho prodeje v Carrefouru je pro kampaň ochránců zvířat důležitý.

autoři: jkb , jaw
Spustit audio