Čínský nový rok ve znamení Opice může přinést i problémy. Zelenou mají sebestřední lidé

8. únor 2016

Vzrušující, dynamický a plný příležitostí, takový má být čínský nový rok ve znamení ohnivé Opice. Jeho příchod oslavily stamiliony lidí ve velké části Asie. A velkou ohnivou show se k oslavám připojili také lidé v Praze.

Barevné gejzíry, ohnivé koule a světelné čínské znaky. Na desetiminutovou světelnou show se na pražské výstaviště přišly podívat tisíce lidí.

„Ty ohnivé koule, to je efekt, který se jen tak nevidí a určitě to patří k té čínské kultuře,“ obdivoval přehlídku světelných efektů Ivo z Prahy. Během oslav vystoupily také čínské umělecké soubory s tradičním dračím a lvím tancem nebo čínskou operou s maskami.

Mezi diváky byla i řada Číňanů. Třeba Gilbert z Pekingu, který do Česka přišel před rokem. „Jsem tu s přáteli a rodinou. Oslavy se nám i tady v Česku líbí,“ popisuje.

Svátek Gilbert přirovnal k našim Vánocům. Lidé si dávají i dárky, potvrzuje další mladík z Číny Shiyang. „Vždycky se sešla celá rodina a připravovala se velice bohatá večeře s vepřem, kachnou. I my Číňané předáváme dárky. Starší předávají peníze v červené obálce dětem,“ upozorňuje.

Na několik dnů je vše zapomenuto

Příchod čínského nového roku je pro Číňany a mnoho dalších národů z Asie nejvýznamnějším svátkem v roce. Oslavy jsou hlučné, barevné, ve znamení úsměvů a dobrých slov. „Na několik dnů je vše špatné zapomenuto,“ přibližuje novinář David Jakš, který zažil oslavy v Laosu.


Oslavy tradičně začínají prvním dnem prvního lunárního měsíce čínského kalendáře a končí 15. dnem, známým jako Svátek lampionů. Datum čínského nového roku je pohyblivé a kolísá mezi 21. lednem a 20. únorem. Rok ohnivé opice byl naposledy v roce 1956 a zopakuje se za 20 let.

Nový rok je šancí začít znovu a mít čistý stůl, a i když všíchni lidé v této části světa mají čínské předky, tak každý stát je jiný. „Čínská krev se nezapře, lidé jsou vlastně pořád původem Číňané, i když odlišnosti tady jsou,“ připomíná.

Nový rok je potřeba pořádně oslavit - kdo má na to, aby si dopřál alkohol, tak si ho dopřeje, servíruje se také dobré jídlo. Loňské znamení Kozy letos střídá ohnivá Opice. Jak vnímají Laosané rozdíl?

„Je to ohnivá Opice, to znamená nejradikálnější podoba, zelenou dostávají lidé, kteří jsou sebestřední, úskoční a někdy i bezohlední,“ říká s tím, že na jednu stranu očekávají dobrý rok, ale přiznávají, že přijdou i problémy.

autor: jch
Spustit audio