ČNB může intervence ukončit kdykoliv. „Bude to politické rozhodnutí," říká ekonom Niedermayer

30. březen 2017

Ostře sledované bylo čtvrteční zasedání centrálních bankéřů. Očekávalo se totiž, že by se bankovní rada České národní banky (ČNB) mohla domluvit na termínu ukončení intervencí. I když se tak nakonec nestalo, bude muset vedení ČNB už brzy řešit, jak intervence ukončit.

Nejdůležitější je podle ekonoma a bývalého člena bankovní rady ČNB Luďka Niedermayera to, co se nedozvíme, tedy jak probíhala interní diskuse mezi členy banovní rady. „Rozhodnutí o ukončení intervencí není ekonomická otázka, protože důvody pro ukončení jsou naprosto jasné. Je to strategicko-politická otázka," říká Niedermayer.

Režim, ve kterém ČNB je, tedy příslib udržování hladiny kurzu, který je časově omezený, je velmi specifickou situací. Čtvrteční diskuse tedy podle Niedermayera byla spíše o taktice a důsledcích různých rozhodnutí.


Bankovní rada ČNB nakonec rozhodla, že bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 korun za euro. Guvernér Jiří Rusnok ale zároveň upozornil, že konec intervencí může nastat kdykoliv po konci tzv. tvrdého závazku, tedy od dubna. Dodal, že centrální banka již nebude zveřejňovat možné scénáře načasování konce kurzového závazku.

Pravidla pro ukončení intervencí neexistují. Ty si určuje centrální banka sama. A obvykle jsou centrální banky ohledně intervencí velmi tajnůstkářské. Čím více informací poskytnou, tím více je spekulací, vysvětluje Niedermayer.

ČNB se rozhodla pro extrémně transparentní režim, který doplnila závazkem veřejnost a účastníky trhu s předstihem informovat. „Spekulace, která je prosta rizik je nyní docela jednoduchá,“ doplňuje Niedermayer.

„Čím dříve to banka udělá, tím to bude lepší, prodlužování tohoto času jen zvýší objem ve kterém bude centrální banka muset na trhu intervenovat,“ uzavírá Luděk Niedermayer bývalý viceguvernér ČNB, europoslanec za TOP09 a STAN.

autor: jch | zdroj: ČTK
Spustit audio