Co děsí Australany více než žraloci? Medúzy zvané čtyřhranky

Ve střední Evropě zažíváme mrazivý novoroční čas, ale na druhé straně zeměkoule vrcholí léto, čas koupání a vůbec mořských radovánek. Tuhle radost ale Australanům a všem, kteří míří na tamní proslulé pláže, můžou zkalit živočichové malí jako nehet u palce.

Nejjedovatější tvorové planety, medúzy zvané čtyřhranky se údajně kvůli globálnímu oteplování stěhují na jih a brzy mohly být u Slunečného pobřeží v Queenslandu. Některé už dorazily – v posledních dnech loňského roku skončili kvůli požahání medúzou v nemocnici čtyři lidé.

Čtyřhranka je rosolovitý tvor, který vypadá jako malý čtyřhranný zvon, na kterém vyrůstají chapadla. Ta mohou být stažená, a když loví kořist – korýše nebo ryby – tak je vytáhne. Natažená chapadla pak mohou dosáhnout délky jednoho metru.


Pokud se člověk bojí medúz, tak je dobré jít se koupat v tenkých, elastických kalhotách. Přes ně je menší šance, že to prožahne. ADAM PETRUSEK

„Protože je to naprosto průhledný tvoreček, tak vůbec nemáte šanci si ho všimnout, když plave někdo okolo, a může vás požahat,“ říká Adam Petrusek z katedry ekologie Přírodovědecké fakulty UK.

Když velká čtyřhranka žahne, tak může člověku nabourat metabolismus a zástavu srdce, ty menší čtyřhranky způsobují bolest na místě požahání, nevolnosti, křeče, několikadenní velmi nepříjemné stavy, které vyžadují hospitalizaci. „Obvykle ale člověk neumírá,“ dodává.

autor: tpa
Spustit audio