Cyklistická Vuelta už nebude sexistická. „Líbající dívky” doplní i muži

19. červenec 2017

Jsou cyklistické závody příliš sexistické? Někteří lidé si myslí, že ano. Nejde jim ale o jezdce v přiléhavých trikotech. Nelíbí se jim role sličných hostesek při předávání medailí. Organizátoři španělského cyklistického závodu La Vuelta se proto rozhodli, že tradici změní.

Ceremonie na španělské Vueltě se dosud v ničem nelišila od mnoha dalších podobných akcí: davy lidí, před nimi pódium a na něm stupně vítězů s těmi nejlepšími jezdci.

K vítězi poté přistoupily dvě krásné hostesky, políbily ho na tvář a konečně přišlo na nejoblíbenější část celého ceremoniálu: na obří lahev šampaňského, která postříkala vítěze, hostesky i kolegy.

To už se na Vueltě opakovat nebude. Společnost Unipublic, která cyklistický závod každoročně organizuje, ceremoniál ruší kvůli diskusi na sociálních sítích.

„Líbat vítěze smíte,” slibují organizátoři

Nově sice hostesky ze závěrečného ceremoniálu nezmizí, budou jim ale asistovat muži. Organizátoři přitom zdůrazňují, že chtějí zabránit tomu, aby z příštích ročníku závodu zmizely stereotypní fotky, které zachycují vítěze, jak ho líbají mladé dívky.

Polibkům na pódiu ale společnost samozřejmě bránit nechce. Pokud chce někdo políbit vítěze, je to v pořádku.

Takový krok je zatím v Evropě poměrně ojedinělý. Podobné ceremonie má třeba známá francouzská Tour de France nebo italská Giro d'Italia.

autor:
Spustit audio