Dala světu příběhy Pipi Dlouhé punčochy i loupežnickou dceru Ronju. Astrid Lindgrenová se narodila před 110 lety

14. listopad 2017

Novinářka, sekretářka i stenografka, která psala romány, povídky a filmové scénáře. To všechno byla Astrid Lindgrenová, od jejíhož narození v úterý uplynulo 110 let.

Její knihy čtou děti po celém světě a s láskou na ně vzpomínají i dospělí. Napsala příběhy Karkulín ze střechy, Ronja, dcera loupežníka, Děti z Bullerbynu, Pipi Dlouhá punčocha a mnoho dalších.

Sama Lindgrenová měla idylické dětství, možná proto oplývala tak velkou fantazií. její dospělost ale byla bouřlivější. První dítě měla už v osmnácti a o osm let později se jí narodila holčička. Právě díky ní přišla na svět i Pipi Dlouhá punčocha. Příběhy totiž vznikly jako vyprávění pro dceru, která byla nemocná.

O Pipi začala Astrid Lindgrenová vyprávět v roce 1941. Na papír je zapsala až o tři roky později. Severští čtenáři byli nadšení. Spisovatelka pak napsala dohromady přes osmdesát knih. A přeloženy byly do více než devadesáti jazyků.

Zatím poslední kniha, která u nás Astrid Lindgrenové vyšla, byly její deníky z druhé světové války. Obsahují její vlastní komentáře a poznámky k tehdejším událostem. V té době ale ještě netušila, jaký vliv bude mít ona sama na další generace.

autor: Regina Květoňová
Spustit audio