Dalajláma dnes vystoupí na konferenci Forum 2000. Jako soukromé osoby se s ním setkají Pavel Bělobrádek a Daniel Herman

18. říjen 2016

Tibetský duchovní vůdce dalajláma je opět v Česku. Dnes navštíví konferenci Forum 2000, na které vystoupí společně s katolickým knězem Tomášem Halíkem. Dalajláma je v Praze už pojedenácté.

Ještě před vystoupením na konferenci se setká s vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem z KDU-ČSL a jeho stranickým kolegou, ministrem kultury Danielem Hermanem. Oba ale dalajlámu přijmou jako soukromé osoby, ne jako představitelé vlády.

„Je to záležitost, která se netýká vlády, a nebyli jsme nikým pověřeni. Rozhodli jsme se sami, já to pokládám za záležitost velmi logickou, protože jeho svatost tibetský dalajláma patří mezi nemnoho morálních autorit současného světa, kterých si velmi vážím. Vždycky byl v této zemi vítán a já chci, aby tomu tak bylo i nadále,“ vysvětlil Daniel Herman.

Dodal také, že s dalajlámou chce probrat principy duchovního života, jeho zkušenosti, ukázat mu kapli Nostického paláce a požádat ho v ní o požehnání. Stejně se s dalajlámou předevčírem setkal také slovenský prezident Andrej Kiska. Jsou ale politici, kteří o takovou schůzku nestojí – například francouzský prezident François Holande nebo někdejší britský premiér David Cameron.

S dalajlámou se teď v Praze nesetká ani prezident Miloš Zeman, ani premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD. Podle sinologa Ondřeje Klimeše by se tento postoj měl změnit. Podle něho totiž setkání s dalajlámou symbolizují to, že té které zemi není lhostejný stav občanských práv, lidských práv či aktivistů v Číně.

autoři: pan , jpr
Spustit audio