Daniele a Alizée – dva nové satelity ve vesmíru. Systém Galileo „rozjedeme“ naplno v roce 2020, tvrdí ředitel programu

Evropa vyslala do vesmíru další dvě družice. Z evropské kosmické základny ve Francouzské Guyaně odstartovala raketa Sojuz. Cesta do cíle satelitům Daniele a Alizée potrvá necelé čtyři hodiny.

Start byl skutečně významný. Bylo to naposledy, kdy družice Galilea vynesla do vesmíru ruská raketa Sojuz. Od podzimu už ji poveze raketa Ariane, která vynese dohromady čtyři satelity najednou.

Satelity Daniel a Alizée na oběžné dráze doplní vznikající navigační systém. Částečně fungovat by měl začít na konci letošního roku. Zatím Zemi obíhá 12 satelitů, k plnému provozu jich je potřeba 24. Do vesmíru se jich ale dostane 30, zbylých šest bude náhradních. Systém by měl plně začít fungovat v roce 2020.

Systém Galileo odstartoval už před čtyřmi lety a má zajistit nezávislost na americké GPS, případně ruském systému GLONASS. Oproti nim má být ještě přesnější.

Čtěte také


Daniele, Alizée i český David
Jde o jména dvou dětí, které vyhrály soutěž v kreslení. Vyhlásila ji Evropská komise. V každé členské zemi EU měly děti namalovat obrázek na téma vesmír.
Proto je už na oběžné dráze satelit pojmenovaný po českém chlapci Davidovi. Ten nakreslil startující raketu a okolo ní šlehající plameny. Daniele, který dnes odstartoval, nese jméno po litevském chlapci a Alizée po dívce z Lucemburska.

„Na konci roku budeme moct začít používat Galileo v kombinaci se systémem GPS,“ vysvětluje Paul Verhoef, ředitel programu, a dodává: „To zesílí dostupnost signálu ve smartphonech, v automobilech a v různých navigačních zařízeních. Současně začneme také s experimenty abychom se ujistili, že máme dostatečnou kapacitu na to rozjet systém naplno v roce 2020.“

Systém Galileo by měl v budoucnu sloužit také při živelních katastrofách. Měl by totiž mít i zpětný komunikační kanál mezi zařízením a satelitem, a tak by se snáze hledali třeba zranění, kteří by dokázali pomocí navigace odeslat svou přesnou polohu.

autor: pan
Spustit audio